Keks.


Minęło dużo czasu zanim przekonałam się do tego ciasta. Te kupne jakoś do mnie nie przemawiały. Poza tym kiedyś nie jadłam suszonych moreli, żurawiny itd., ale cieszę się, że się do nich przekonałam, ponieważ nie wyobrażam sobie bez tych łakoci dnia :)
Na dole mój pierwszy keks, chociaż przepis sobie zapożyczyłam i nieznacznie zmieniłam, a oryginał macie tutaj klik. Jest idealny, chociaż następnym razem dodam więcej bakalii. Z pewnością zagości on na świątecznym stole :)

Składniki:
  • 260g mąki
  • 190g cukru 
  • 250g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 160g bakalii (u mnie: suszona żurawina, rodzynki, papaja, ananas, kandyzowana skórka z pomarańczy)
Przygotowanie:
  1. Cukier i masło ucieramy mikserem na gładką masę.
  2. Stopniowo dodajemy żółtka.
  3. Mąkę i proszek mieszamy ze sobą i przesypujemy do  masy wciąż miksując. 
  4. Dodajemy bakalie i dalej mieszamy.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) i dodajemy do masy poprzez mieszanie łyżką ( NIE MIKSEREM). 
  6. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy masę. 
  7. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 15 min.

Smacznego! :) 



 

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

13 komentarzy:

  1. Ale wyrósł :D Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Keksu praktycznie w domu nie piekę ponieważ moi domownicy nie jadają w ciastach rodzynek i innych suszonych owoców :( mogłabym go tylko zamienić na babę piaskową:) Twój wygląda na smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ALE CI WYRÓSŁ :-)FAJNA JEST TA FORMA SILIKONOWA :-) KEKS SUPER :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile czasu pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejciu zapomniałam napisać :D 1h i 15 min, ale można sprawdzać wcześniej, ponieważ każdy piekarnik działa inaczej :3

      Usuń
  5. keks oznacza coraz blizej święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko, co domowe smakuje o wiele lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wyrósł. Dla mnie keks i kruche ciasteczka to obowiązkowy wypiek świąteczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i pomyśleć, że kiedyś tego nienawidziłam. przez rodzynki głownie.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie, wypróbuję przepis na święta zapraszam do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto szybkie i pyszne, czego chcieć więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie Ci wyrósł! Na Święta ciasto idealne :)

    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger