Keks.
Na dole mój pierwszy keks, chociaż przepis sobie zapożyczyłam i nieznacznie zmieniłam, a oryginał macie tutaj klik. Jest idealny, chociaż następnym razem dodam więcej bakalii. Z pewnością zagości on na świątecznym stole :)
Składniki:
- 260g mąki
- 190g cukru
- 250g masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 160g bakalii (u mnie: suszona żurawina, rodzynki, papaja, ananas, kandyzowana skórka z pomarańczy)
- Cukier i masło ucieramy mikserem na gładką masę.
- Stopniowo dodajemy żółtka.
- Mąkę i proszek mieszamy ze sobą i przesypujemy do masy wciąż miksując.
- Dodajemy bakalie i dalej mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) i dodajemy do masy poprzez mieszanie łyżką ( NIE MIKSEREM).
- Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy masę.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 15 min.
Ale wyrósł :D Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńKeksu praktycznie w domu nie piekę ponieważ moi domownicy nie jadają w ciastach rodzynek i innych suszonych owoców :( mogłabym go tylko zamienić na babę piaskową:) Twój wygląda na smakowity:)
OdpowiedzUsuńALE CI WYRÓSŁ :-)FAJNA JEST TA FORMA SILIKONOWA :-) KEKS SUPER :-)
OdpowiedzUsuńile czasu pieczemy?
OdpowiedzUsuńJejciu zapomniałam napisać :D 1h i 15 min, ale można sprawdzać wcześniej, ponieważ każdy piekarnik działa inaczej :3
Usuńkeks oznacza coraz blizej święta ;)
OdpowiedzUsuńwszystko, co domowe smakuje o wiele lepiej :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrósł. Dla mnie keks i kruche ciasteczka to obowiązkowy wypiek świąteczny. :)
OdpowiedzUsuńPyszny keksik:)
OdpowiedzUsuńi pomyśleć, że kiedyś tego nienawidziłam. przez rodzynki głownie.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, wypróbuję przepis na święta zapraszam do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńciasto szybkie i pyszne, czego chcieć więcej ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie Ci wyrósł! Na Święta ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię bardzo serdecznie,
E.