Piersi kurczaka na słodko - kwaśno.
Składniki:
- 700g fileta z piersi kurczaka
- 300g ananasa z puszki
- 1,5 czerwonej papryki
- 2 cebule
- 1 szklanka rosołu
- 2/3 szklanki syropu z ananasa
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, biały pieprz, imbir
- olej do smażenie
- natka pietruszki
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Papryki umyć, przekroić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Ananasa pokroić w kostkę.
- Mięso zarumienić na patelni, dodać cebulę i paprykę, smażyć około 15 min na małym ogniu. Wlać bulion( rosół), syrop z ananasowy, ocet, miód i sos sojowy, dodać imbir oraz ananasa, dusić około 8-10 min.
- Potrawę zagęścić mąką rozrobioną w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotować i odstawić.
- Danie podajemy z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati połączony z dzikim) lub z makaronem tagliatelle. Posypujemy natką pietruszki.
Kurczak na słodko kwaśno to mój ulubiony kurczak:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki!:))
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy, a spisałaś sie na medal.
OdpowiedzUsuńDziękuje, aż mi się miło zrobiło :3
UsuńInspirujące ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńja też ostatnio bardzo kurczakowa! to chyba to zimno, ale kurvzak jest pyszny!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńja jak moja poprzedniczka również mogę powiedzieć, że to moje smaki :)
OdpowiedzUsuń