Placuszki z serkiem mascarpone i żurawiną
Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 160g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść żurawiny
- 3 jabłka
- 2 goździki
- łyżka miodu
- garść żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy odrobinę wody, miód, żurawinę, goździki, cynamon i prużymy przez ok. 10 min.
- W tym czasie ubijamy na sztywną pianę białka, a żółtak wrzucamy do oddzielnej miski. Wrzucamy do nich serek, dolewamy mleka i miksujemy. Stopniowo wsypujemy suche składniki, ponownie mieszamy, dodajemy żurawinę, a na koniec delikatnie dodajemy białka.
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy po łyżce ciasta i smażymy na lekko brązowy kolor z obu stron.
- Podajemy z prużonymi jabłkami, oblane miodem lub posypane cukrem pudrem.
Boskie te placuszki! A listę też już robię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mascarpone! w placuszkach musi być świetny :)
OdpowiedzUsuńTylko nie zapomnij pieniędzy wziąć na te książki, haa ;d
OdpowiedzUsuńejj też robiłam dzisiaj placuszki takie ; *
Bardzo śmieszne! To była jednorazowa sytuacja! :D
Usuńile placuszków ,pychotka !
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie :) Lekkie jak chmurka, delikatne... Niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :3
Usuńkolejny przepis dziś widzę na placki, chyba też takie zrobię
OdpowiedzUsuńśliczne są! :)
OdpowiedzUsuń