28 września 2016

Pierogi gruzińskie

Wyjazd zbliża się wielkimi krokami, więc czas porobić zapasy! Pierogi na studiach to jedna z lepszych rzeczy, smak domu mam w niecałe 10 minut :) Zawsze kiedy robimy porcję pierogów na obiad, drugie tyle dajemy do zamrożenia na "czarną godzinę" lub tak jak w tym przypadku szykujemy na mój wyjazd.  Pierogi z soczewicą już mamy, a także tradycyjne ruskie. Na słodko z jagodami również są :) Czas podwinąć rękawy i dalej działać, w końcu stojąca dynia na dworze sama się nie zrobi :)

Składniki:
ciasto:
  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
nadzienie:
  • 250g mielonego mięsa  drobiowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Cebule i czosnek obieramy, siekamy razem z zieleniną. Mieszamy z mięsem (ewentualnie dodajemy wodę). Doprawiamy i wyrabiamy.
  2. Jajko ubijamy razem z solą oraz oliwą. Dodajemy odrobinę letniej wody i ciągle mieszając stopniowo wsypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wykrawamy krążki. 
  3.  Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy boki. 
  4. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Przed podaniem posypujemy zmielonym pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Smacznego. 



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, inspiracja z gazety "Najlepsze pierogi" :)

      Usuń
  2. Pyszne, brakuje mi takiej swojskiej kuchni. Ja teraz się odchudzam z www.kcalmar.com, a tam wiadomo super fit zdrowo. Smacznie, ale brakuje tego tłuszczyku, boczku :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek nie jest do szczęścia potrzebny! Nawet będąc na diecie można jeść smacznie i kolorowo, a pierożków chyba nie trzeba sobie odmawiać- wystarczy troszkę pozmieniać składniki, użyć innego typu mąki- dla chcącego nic trudnego! :)

      Usuń
  3. Mniam, pierożki jak marzenie. Każdy ich rodzaj to coś dla mnie. Pycha:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi to moja słabość. Jako dziecko potrafiłam za jednym posiedzeniem zjeść nawet i 20 pierożków babci :)
    Lubię wszystkie bez wyjątku, chociaż do tej pory myślałam, że gruzińskie mają trochę inne nadzienie tzn z tym wypływającym rosołkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh babcine to już kompletne dzieło smaku <3

      Hmm..w sumie głowy nie dam sobie uciąć z tym rosołkiem, ale w różnych rejonach podają w sumie różne "tradycyjne" smaki :)

      Usuń
  5. Chyba mnie właśnie zainspirowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę w takim razie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...