Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
Za każdym razem, kiedy jestem u babci wychodzę z tabliczką czekolady, zazwyczaj gorzkiej. Bywało i tak, że trochę ich zgromadziłam bo przecież ile można jeść tabliczek czekolady tygodniowo?! I stąd coraz częściej zaczęłam przygotowywać czekoladowe wypieki. Próbuję, testuje,smakuje. Jeśli ma być czekoladowo to już maksymalnie bo z jakiej racji mam wprowadzać ograniczenia? :) Dziś ciasto czekoladowe, które z początku miało być słynnym brownie. Jednak do niego jeszcze dużo mu brakuje, chociaż smak zadowala każde podniebienie.
Składniki:
- 110g masła roślinnego
- 110g gorzkiej czekolady
- 50g drobnego cukru do wypieków
- 110g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki syropu waniliowego
- 100g orzeszków ziemnych
- szczypta soli
- Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem na małym ogniu, mieszając. Po zdjęciu z palinka lekko przestudzić. Do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy szpatułką.
- Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary blachy to 18x19 cm) i wyrównujemy.
- Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na kwadraty. Smacznego.
Wygląda obłędnie :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Z pewnością zajrzę :)
UsuńMyślę, że dodatek orzeszków świetnie współgra ze smakiem ciasta czekoladowego. Warto zastosować. Moim ulubionym przepisem ostatnio jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ bo w parę chwil można wyczarować wspaniały, bardzo czekoladowy mak. Polecam wielbicielom czekoladowych wypieków!
OdpowiedzUsuń