19 września 2016

Ciasto bananowe z cynamonem

Mam wrażenie, że w ostatnim czasie powstało wiele poradników, jak odżywiać się zdrowo, jak utrzymać dobrą sylwetkę itd. Coraz częściej są to poradniki wydawany oczywiście przez celebrytów, którzy 'ciężka pracą' osiągnęli swoją wymarzoną sylwetkę. Czasami zapominają tylko wspomnieć, że mają nad sobą trenerów personalnych i dietetyków, a nawet kucharzy, którzy dbają o to, żeby im wszystko zapewnić, a także dobrze ich kontrolują. Dlatego często uważam, iż wiedza, którą nam przekazują jest mało wartościowa, ponieważ zazwyczaj tylko nakreślają oni jakiś problem. Myślałam, że z książką Anny Lewandowskiej będzie podobnie, ale mile się zaskoczyłam. Poza ciekawymi przepisami jest tam również słowo wstępu, które inspiruje i pobudza do myślenia, a nawet do działania! Koniecznie muszę sięgnąć po pierwszą część jej książki, gdzie jeszcze szerzej porusza niektóre tematy związane z odżywianiem lub tez zaburzeniami odżywiania różnego typu. Dziś zainspirowałam się przepisem na bananowy chlebek/ciasto na bazie mąki ryżowej i muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne! Troszkę pozmieniałam proporcję, ale w większości trzymałam się podanego składu :)

Składniki:
/inspiracja "Zdrowe gotowanie by Ann" A. Lewandowska"/
  • 3 dojrzałe banany 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 jajko 
  • 70g masła klarowanego 
  • 200g mąki ryżowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 30g brązowego cukru 
  • 50ml mleka (użyłam owsianego)
  • orzechy nerkowca/pekan/włoskie
Przygotowanie:
  1. Banany blendujemy z jajkiem oraz masłem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia składników. Podłużną formę do pieczenia smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy ulubione orzechy lub suszone owoce. 
  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Należy sprawdzać za pomocą wykałaczki czy ciasto jest już w środku upieczone. Pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Podajemy z miodem lub powidłami śliwkowymi, a przynajmniej dla mnie to jedne z lepszych połączeń. Smacznego. 



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, inspiracją była książka A. Lewandowskiej ;)

      Usuń
  2. Pyszności a łyżeczka cudowna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem właśnie po upieczeniu bananowego chlebka z przepisu mojej ciotki, i wyszło świetnie! Ale ten przepis wygląda jeszcze lepiej, bo nie ma glutenu :). A skoro już kupiłam keksowke, to wyczuwam kolejne bananowe ciasto juz niebawem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ciacho jest bezglutenowe i smakuje pysznie :) Mąka ryżowa daje bardzo ciekawą strukturę. Przechowywane w lodówce jeszcze dłużej utrzymuje swoją świeżość :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...