15 września 2016

Ciasteczka owsiane- wegańskie

Owsiane wypieki chyba nigdy mi się nie znudzą. Można wyczarować tyle pyszności  na bazie płatków owsianych lub mąki owsianej. Wystarczy wyczuć właściwą konsystencję ciasta poprzez dodatek innych składników i voilà- gotowe! Ciasteczka idealnie sprawdzają się jako dodatek do porannej kawy lub drugiego śniadania. Znajdźcie 15 minut wolnego czasu i przekonajcie się, że to nic trudnego  :)

Składniki:
  • 190g deseru Bobovita ( brzoskwinia, jabłko i mango)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szklanki rodzynek 
  • cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1.  Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Mieszankę wstawiamy na 15 minut do lodówki.
  3. Po schłodzeniu z naszego ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach i pieczemy do zarumienienia około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szklanego pojemnika. Przechowujemy je do 8 dni, jednak muszą wówczas być w lodówce. Smacznego. 



8 komentarzy:

  1. Ależ wyglądają cudnie - muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Dobieram do tego jogurt naturalny, świeże owoce i jest idealnie. Spróbuj :)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, zadziwiła mnie pierwsza pozycja - deser Bobovita :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam te deserki- 100% naturalnych składników (to żadna reklama!). Często robiłam ciasteczka na bazie musu z banana, więc w sumie czemu nie korzystać z innych propozycji o podobnej konsystencji? :D

      Usuń
  4. Ah, wyglądają niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...