Ciasteczka owsiane- wegańskie
Owsiane wypieki chyba nigdy mi się nie znudzą. Można wyczarować tyle pyszności na bazie płatków owsianych lub mąki owsianej. Wystarczy wyczuć właściwą konsystencję ciasta poprzez dodatek innych składników i voilà- gotowe! Ciasteczka idealnie sprawdzają się jako dodatek do porannej kawy lub drugiego śniadania. Znajdźcie 15 minut wolnego czasu i przekonajcie się, że to nic trudnego :)
Składniki:
Składniki:
- 190g deseru Bobovita ( brzoskwinia, jabłko i mango)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki rodzynek
- cynamon (opcjonalnie)
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Mieszankę wstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu z naszego ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach i pieczemy do zarumienienia około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szklanego pojemnika. Przechowujemy je do 8 dni, jednak muszą wówczas być w lodówce. Smacznego.
Ależ wyglądają cudnie - muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że są :)
UsuńSuper przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Dobieram do tego jogurt naturalny, świeże owoce i jest idealnie. Spróbuj :)
UsuńCiekawy przepis, zadziwiła mnie pierwsza pozycja - deser Bobovita :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam te deserki- 100% naturalnych składników (to żadna reklama!). Często robiłam ciasteczka na bazie musu z banana, więc w sumie czemu nie korzystać z innych propozycji o podobnej konsystencji? :D
UsuńAh, wyglądają niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń