20 marca 2015

Jedna z lepszych- szarlotka z aromatycznymi jabłkami

Wszelkiego rodzaju szarlotki i inne kruche ciasta z owocami mogę jeść bez większych ograniczeń. Jeśli na górze znajduje się kruszonka, to już w połowie moje serce jest zdobyty. Znajomi wiedzą, że szaleje na jej punkcie i właśnie dlatego często robię sobie crumble lub coś podobnego :) 
Dzisiaj jednak bardziej się postarałam- ze względu na większą ilość czasu- i przygotowałam szarlotkę. Póki co znajduje się na równi z . Póki co nie muszę szukać i wymyślać kolejnego przepisu na jabłecznik, ponieważ te mnie zadowalają :)
Inspirowałam się przepisem z książki Dominiki Wójciak "Kulinarne opowieści".


Składniki:
ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 160g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
nadzienie:
  •  7 jabłek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 125ml brandy lub koniaku 
  • bułka tarta do wysypania formy 
 Przygotowanie:
  1.  Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy delikatnie cytryną. Dolewamy troszeczkę wody, dodajemy cukier, miód i smażymy na średnim ogniu. Po chwili dokładamy masło oraz wszelkie przyprawy. Na sam koniec dolewamy alkohol i czekamy, aż całkowicie wyparuje. Gotowe owoce odkładamy do wystudzenia.
  2. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy, żeby otrzymać jednolitą masę. 1/3 ciasta przekładamy do zamrażalki na około 30 min.
  3. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie bułką tartą. Pozostawioną część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, przekładamy do formy i porządnie dociskamy- brzegi powinny być wysokie. Robimy niewielkie nakłucia i podpiekamy spód w 180 stopniach przez 15 minut.
  4. Na podpieczony spód wykładamy przestudzone jabłka, a na samej górze ścieramy wcześniej zamrożone ciasto.
  5. Całość pieczemy w tej samej temperaturze przez 40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić. 
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami- dla mnie wystarczyło posypać je cukrem pudrem- idealne :)

 Smacznego!  





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...