Omlet owsiany
Kochani, każdy weekend lubię zacząć od porządnego śniadania, które mogę celebrować przez dłuższą chwilę. Nie zawsze jest to coś wyszukanego, ale fakt, że mogę zjeść w spokoju i czytać przy tym ciekawe artykuły daje mi wiele radości, a tym samym robi z danej rzeczy coś niezwykle smacznego. Dzisiaj postawiłam na proste, sycące i kolorowe śniadanie, czyli omlet. Chodził za mną od początku tygodnia, ale zabrakło mi mobilizacji na jego zrobienie. Nadeszła jego pora, więc proszę- częstujcie się :)
Składniki:
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków żytnich
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
- 1 jajko
- 80g serka homogenizowanego naturalnego
- szczypta sodki
- Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do momentu ich napęcznienia. Po niedługim czasie dodajemy roztrzepane jajko, sodkę oraz serek homogenizowany. Całość łączymy ze sobą za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przekładamy masę. Omlet smażymy z obu stron pod przykryciem- lepiej robić to na mniejszym ogniu i chwilkę dłużej, żeby mieć pewność, iż ładnie się przepiecze.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie jogurt naturalny, skórka otarta z pomarańczy oraz kiwi.
Pyszny i zdrowy ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuń