7 marca 2015

Omlet owsiany

Kochani, każdy weekend lubię zacząć od porządnego śniadania, które mogę celebrować przez dłuższą chwilę. Nie zawsze jest to coś wyszukanego, ale fakt, że mogę zjeść w spokoju i czytać przy tym ciekawe artykuły daje mi wiele radości, a tym samym robi z danej rzeczy coś niezwykle smacznego. Dzisiaj postawiłam na proste, sycące i kolorowe śniadanie, czyli omlet. Chodził za mną od początku tygodnia, ale zabrakło mi mobilizacji na jego zrobienie. Nadeszła jego pora, więc proszę- częstujcie się :)

Składniki:
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki płatków żytnich 
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 80g serka homogenizowanego naturalnego 
  • szczypta sodki 
Przygotowanie:
  1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do momentu ich napęcznienia.  Po niedługim czasie dodajemy roztrzepane jajko, sodkę oraz serek homogenizowany. Całość łączymy ze sobą za pomocą łyżki.
  2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przekładamy masę. Omlet smażymy z obu stron pod przykryciem- lepiej robić to na mniejszym ogniu i chwilkę dłużej, żeby mieć pewność, iż  ładnie się przepiecze.
  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie jogurt naturalny, skórka otarta z pomarańczy oraz kiwi. 

Smacznego :) 


Wiosenny detoks

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...