28 marca 2015

Ucierane ciasto z gruszkami

W ostatnim okresie nieustannie cierpię na brak czasu. Oczywiście, w szczególności mam tu na myśli pieczenie. W czasie ostatnich dni dowiedziałam się, że nie ma sensu robić czegoś 'byle było' bo nic z tego nie wychodzi. Pośpiech nie jest moim przyjacielem, zdecydowanie. Właśnie dlatego postanowiłam obudzić się dzisiaj wcześniej i przygotować coś na spokojnie. Oprócz babki, którą ofiarowałam babci, udało mi się zrobić korzenny placek- szybki w przygotowaniu, aromatyczny oraz znikający w mgnieniu oka- w końcu ciasto na weekend jest już tradycją, więc nie mogłam tego zaniedbać! :)

Składniki:
  • 230g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki sodki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki kardamonu 
  • 70g cukru pudru 
  • 130ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 500g gruszek
Przygotowanie:
  1. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. 
  2. Jajko, żółtko, olej oraz cukier waniliowy łączymy ze sobą. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i powoli przesypujemy do mokrych- delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na sam koniec dorzucamy gruszki i całość porządnie mieszamy. 
  3. Przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy. 
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Dodatkowo sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą "suchego patyczka".
  5. Gotowe studzimy i zajadamy :)

 Smacznego! 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...