22 września 2014

Szarlotka - faworyt

Kochani, ciągle poszukuję przepisu na idealną szarlotkę. Już mam swoich faworytów, ale wciąż przekopuję stare pisma, książki, dodaję coś od siebie i patrzę co wychodzi. Ten przepis z pewnością zagości u mnie na dłużej, ponieważ wszystko wyszło obłędnie pyszne! Idealna ilość jabłek połączona z niesamowitą konsystencją ciasta. Jeśli nie lubicie rodzynek mogę polecić żurawinę lub zwyczajnie pomińcie bakalie i też będzie smacznie. Upieczona szarlotka świetnie komponuje się z lodami, oczywiście :)

Składniki:
Jabłka:
  • 1,5-2 kg kruchych jabłek 
  • 70g rodzynek
  • cynamon
Ciasto:
  • 250g margaryny
  •  1 żółtko 
  • 80g cukru 
  • 4 łyżki jogurtu 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • paczka cukru wanilinowego
  • 300g mąki krupczatki 
  • 200g mąki pszennej  

Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tartce o grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku i przesmażamy z odrobiną cukry w garnku. Dodajemy wymoczone rodzynki. Doprawiamy cynamonem.
  2. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
  3. Tortownicę smarujemy masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy jabłka i ponownie dekorujemy wierzch ciastem. Całość pieczemy w 180stopniach przez 50-60 min. 
  4. Podajemy obsypane cukrem pudrem!

Smacznego :)





Jabłko z cynamonem 2014

5 komentarzy:

  1. Ach to nie jestem sama, też poszukuję szarlotki idealnej :) Twoja wyglada baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj :>

      Usuń
  2. Wszystko co z cynamonem z miejsca pożeram ;D Twoja szarlotka wygląda na smacznie chrupiącą^^ Pycha^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...