22 marca 2015

Rogaliki śniadaniowe

Od ostatniej chałki spodobało mi się wypiekanie różnych chlebów i bułek. Cudownie jest budzić się rano i móc konsumować takie pyszne rzeczy z własnej produkcji. Ostatnia partia tych rogalików wyszła z piecyka chwilę przed północą i chociaż były bardzo gorące to musieliśmy spróbować po kawałeczku! Część zrobiłam z nadzieniem, ponieważ z zapałem kupuję rogale z marmoladą i zajadam się nimi od dzieciństwa :) Mając przepis na swoje własne maleństwa mogę jeść je w każdej chwili. Ciasto nie wymaga wielkiego wysiłku, a samo zawijanie jest niezwykle szybkie i przyjemne. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robić swoich własnych rogalików to zachęcam do wypiekania właśnie tych! :)

Składniki:
/8 sztuk/
  • 180g mąki pszennje
  • 100g mąki ryżowej 
  • 16g świeżych drożdży 
  • 100ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kefiru
  • 1 jajko
  • 30g masła
Przygotowanie:
  1.  Robimy zaczyn. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukier, kefir oraz odrobinę mleka i dokładnie rozcieramy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż drożdże się ruszą. 
  2. W garnku umieszczamy mąkę, sól, roztrzepane jajko, masło, a także przygotowany zaczyn. Pożądanie wyrabiamy ciasto przez około 10 min, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Masa nie może być zbyt rzadka. Odkładamy garnek w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
  3. Gotowe ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na prostokąt i zawijamy. Ewentualnie ciasto można posmarować ulubionym dżemem/ marmoladą i dopiero zawijać :) Następnie składamy tworząc kształt półksiężyca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy rogalika do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. 
  4. Studzimy na metalowej kratce i zajadamy.

Smacznego!




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...