31 marca 2015

Tarta z pieczonym jogurtem i gruszką

Miała być babka, ale na nią musicie jeszcze trochę poczekać. Dzisiaj chce Wam zaproponować mój ukochany typ ciasta, a więc tartę! Tym razem postanowiłam poeksperymentować z różnymi jogurtami i serkami. Pomyślałam, że skoro udał mi się pieczony jogurt, to mogę wykorzystać ten patent w cieście. I wiecie co? Było warto :) Nadzienie bardzo dobrze się ścięło i doskonale połączyło ze słodyczą płynącą z gruszki. Czujecie się przekonani? Jeśli tak- zapraszam do pieczenia! :)

 Składniki:
ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru 
  • 170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 
  • 1/2 szklanki zimnej wody 
nadzienie:
  • 500g jogurtu naturalnego (w tym 150g greckiego)
  • 50g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii 
  • 1 gruszka 
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki na  ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut. 
  2. Gruszki myjemy, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny (delikatnie!).
  3. Jogurt łączymy z jajkami i serkiem. Dodajemy ziarenka z laski wanilii. Wsypujemy mąkę oraz cukier puder i delikatnie łączymy z masą za pomocą drewnianej łyżki. 
  4. Blachę do tarty smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy naczynie. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie je spokojnie zamrozić lub przystroić wierzch :) Spód najpierw podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wylewamy masę jogurtową i układamy gruszki. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut, aż jogurt dokładnie się zetnie na środku!
  5. Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu dodatkową warstwą cukru pudru.
Smacznego :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...