Tarta z pieczonym jogurtem i gruszką
marca 31, 2015
4
gruszka
,
jogurt grecki
,
jogurt naturalny
,
Kruche
,
laska wanilii
,
serek homogenizowany
,
tarta
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 500g jogurtu naturalnego (w tym 150g greckiego)
- 50g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 gruszka
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut.
- Gruszki myjemy, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny (delikatnie!).
- Jogurt łączymy z jajkami i serkiem. Dodajemy ziarenka z laski wanilii. Wsypujemy mąkę oraz cukier puder i delikatnie łączymy z masą za pomocą drewnianej łyżki.
- Blachę do tarty smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy między arkuszami papieru do pieczenia i wylepiamy naczynie. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie je spokojnie zamrozić lub przystroić wierzch :) Spód najpierw podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wylewamy masę jogurtową i układamy gruszki. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut, aż jogurt dokładnie się zetnie na środku!
- Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu dodatkową warstwą cukru pudru.
Smacznego :)
Pyszna musi być ;)
OdpowiedzUsuńByła :)
UsuńO mniam, ja zdecydowanie czuję się przekonana :) Tarta wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do próbowania przepisu! :)
Usuń