Tarta serowa z gruszkami w winie
Kochani, witam Was w nowym miesiącu :) Wydaje mi się, że nie jestem jedyną osobą, której czas mija tak szybko. Jeszcze niedawno pamiętam, jak raczyłam Was pieczonymi pączkami (KLIK), które również pojawiły się tutaj na początku miesiąca. Mam nadzieję, że ten miesiąc będzie lepszy (nie tylko pod względem pogody) od minionego. Przywitałam go wyrazistą w smaku tartą z dodatkiem niezastąpionych gruszek. Oczywiście, dla łasuchów polecam jeszcze dodatek lodów, gdyż świetnie uzupełniają się z ciepłym i delikatnym serkiem. My lubimy takie kombinacje, więc może Wy również się skusicie?
Składniki:
ciasto:
Składniki:
ciasto:
- 230g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 120g masła
- 1 żółtko
- 250g serka mascarpone
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru (jeśli chcemy ją bardziej dosłodzić)
- 4 gruszki średniej wielkości
- 0,5l białego półsłodkiego wina
- szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Wkładamy do garnuszka i zalewamy winem oraz wodą. Dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, a następnie odstawiamy całość do wystudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w miseczce i łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Tworzymy kulę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Ser mascarpone i serek homogenizowany ucieramy ze sobą. Po chwili dodajemy jajko i cukier puder. Ubitą masę odkładamy na bok.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy do tarty. Następnie rozprowadzamy masę serową i na samym wierzchu układamy odsączone gruszki- możemy je ponacinać po długości. Przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
- Można zajadać jeszcze ciepłe- najlepiej z gałką lodów.
Chyba wszystkim ten czas tak ucieka ;)
OdpowiedzUsuńTarta cudowna, aż nabrałam smaku na gruszkę ♥
Zachęcam do próbowania :>
UsuńTeż takie kombinacje lubię, więc skusiłabym się z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuń