16 października 2013

Udka w jesiennym klimacie

Dzisiejsza pogoda kompletnie mnie przybiła. Nienawidzę tej 'strony' jesieni. Jest zimno, szaro i ogólnie nieprzyjemnie. Zdziwiłoby mnie gdyby znaleźli się jacyś zwolennicy takiej aury.  Taki dzień potrafił mi umilić tylko obiad przygotowany przez mojego tatę, a więc oczywiście musiały się pojawić kombinacje smakowe, oczywiście na plus! Z pewnością jeszcze to danie zostanie powtórzone :)

Składniki:
/5 porcji/
  • 5 udek z indyka
  • 0,5kg pieczarek 
  • 4 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych ;))
  • 0,5 szklanki półwytrawnego wina Celebro 
  • sól, pieprz 
  • sos sojowy 
Przygotowanie:
  1. Udka myjemy, doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy sosem sojowym i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 
  2. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy mięso z obu stron przez parę minut, aby zamknąć jego pory, a dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
  3. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, które również wcześniej doprawiamy sosem sojowym. 
  4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażone mięso, na to wysupujemy pieczarki, a całość zalewamy winem. Na wierzch rozkładamy dżem. Można go rozsmarować lub tylko wyłożyć za pomocą łyżki. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez 60-80 minut. 
  5. Podajemy z purée ziemniaczanym i listkami bazylii. 

Smacznego :) 








13 komentarzy:

  1. wspaniałe połączenia smakowe, aż ślinka leci mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczna propozycja obiadowa ! poza tym nie ma to jak jesienne smaki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie na poprawę humoru idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny obiadek... kawał porządnego mięsa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko wygląda mega apetycznie! No i bardzo ciekawy pomysł z dodatkiem powideł

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo interesujący przepis, aż grzech nie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle apetyczne danie, zamierzam wypróbować ! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...