Sernik z jabłkami w rumie

Kochani, mam dla Was wyjątkowy przepis. Niecodziennie robię serniki, ponieważ zawsze mam obawy, iż coś pójdzie nie tak. Tyle razy słyszę o tym, że ciasto może upaść itd. Jednak trzeba próbować nowych rzeczy, iść do przodu, a tym samym się rozwijać :)
I muszę przyznać, że efekt końcowy był cudowny! Oprócz smaku dużą rolę odegrał wygląd. Nuta cytryny świetnie skomponowała się z jabłkami namoczonymi w rumie. Z pewnością powtórzę ten sernik jeszcze raz, ponieważ zbyt szybko zniknął z naszego stołu :)


Składniki:
ciasto:
  • 320g mąki
  • 250g masła roślinnego 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru 
nadzienie:
  • 500g tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego 
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek 
  • 1/2 szklanki rumu
  • 3 łyżki miodu 
Przygotowanie:
  1.  Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło roślinne i wodę- energicznie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 min.
  2.  Jabłka  myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy rumem, który wcześniej łączymy z płynnym miodem. 
  3. Ser miksujemy ze skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym cukrem, budyniem, a także z jajkami. Robimy to tylko do momentu połączenia się składników, ponieważ zbyt długie miksowanie może spowodować, iż nasz sernik opadnie po wyciągnięciu.
  4. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim dno wysmarowanej wcześniej formy. Spód podpiekamy w 180°C przez około 15 minut.
  5. Na spód wylewamy ser, a na wierzchu rozkładamy plasterki jabłek - rum odlewamy. 
  6. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180°C. Jeśli jabłka zaczną się rumienić należy przykryć górę folią aluminiową. 
  7. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia na parę godzin- najlepiej smakuje w następnym dniu :)
SMACZNEGO




 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger