Kluski kładzione
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 375 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy ze sobą. Ciasto musi wyjść gęstsze (z pewnością bardziej od ciasta naleśnikowego).
- W garnku gotujemy wodę i solimy. Łyżeczkę moczymy w gorącej wodzie. Formujemy kluski przez nałożenie masy na 1/2 małej łyżeczki (dzięki takiej formie uzyskamy ładne kształty).
- Gotujemy kluski przez około 5min od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, a w moim przypadku była to bułka na masełku, a wierzch dodatkowo posypuję cukrem waniliowym.
nie ma to jak kluseczki podane na słodko :) dobrze jest sobie czasami nawet w porze obiadowej osłodzić życie :)
OdpowiedzUsuńU nas kluchy kładzione zawsze były podawane do jakiegoś mięsa z sosem:)
OdpowiedzUsuńU mnie zazwyczaj też, ale jednak w takiej wersji lubię je najbardziej :)
UsuńDziękuje :>
OdpowiedzUsuńoj smak dzieciństwa :) u mnie się jadało właśnie tylko na słodko.
OdpowiedzUsuń