5 lutego 2014

Kluski kładzione

Kochani, od dawna zabierałam się za dodanie dla Was tego przepisu, ale nigdy nie mogłam zdążyć ze zrobieniem odpowiednich zdjęć. Dzisiaj uznałam, że już nie ma znaczenia, czy będą dobre, czy też złe- muszę dodać przepis. Zależało mi na nim tak bardzo, ponieważ uwielbiam te małe kluseczki i to właśnie pod taką postacią, jak na zdjęciu. Mogłabym je jeść codziennie, ponieważ można z nimi robić wiele kombinacji. Wiem, że niektórzy zamiast mleka dodają wody, ale ja uważam, że dzięki niemu są delikatniejsze.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej 
  • 375 ml mleka 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli 
Przygotowanie:
  1. W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy ze sobą. Ciasto musi wyjść gęstsze (z pewnością bardziej od ciasta naleśnikowego).
  2. W garnku gotujemy wodę i solimy. Łyżeczkę moczymy w gorącej wodzie. Formujemy kluski przez nałożenie masy na 1/2 małej łyżeczki (dzięki takiej formie uzyskamy ładne kształty).
  3. Gotujemy kluski przez około 5min od momentu ich wypłynięcia na wierzch. 
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami, a w moim przypadku była to bułka na masełku, a wierzch dodatkowo posypuję cukrem waniliowym. 

Smacznego :)



7 komentarzy:

  1. nie ma to jak kluseczki podane na słodko :) dobrze jest sobie czasami nawet w porze obiadowej osłodzić życie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas kluchy kładzione zawsze były podawane do jakiegoś mięsa z sosem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj też, ale jednak w takiej wersji lubię je najbardziej :)

      Usuń
  3. oj smak dzieciństwa :) u mnie się jadało właśnie tylko na słodko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...