Ciasteczka amarantusowe
A w czwartek zapraszam na pączki!
Składniki:
- 1,5 szklanki amarantusa
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki sodki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- rodzynki królewskie
- Jajko, olej, cukier, cukier waniliowy i rozgniecionego banana łączymy ze sobą, aż powstanie gładka konsystencja.
- Stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodką i solą oraz dodajemy amarantusa. Wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy wcześniej zamoczone rodzynki.
- Blachę wykładamy papierem. Wykładamy po łyżeczce ciasta (najlepiej użyć dwóch łyżeczek :)) równe porcje.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
aż jestem ciekawa jak smakują bo wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie są pyszne :)
Usuńto ja porywam kilka bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :>
UsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńzrobilam......pyszota....!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :>
Usuńekspandowany amarantus, czy taki w 'ziarnach'?
OdpowiedzUsuńekspandowany ;)
Usuń