17 lutego 2014

Ciasteczka pszeno-kukurydziane

W sobotę na facebook'u (KLIK)  pojawiło się wyczekiwane 300 kciuków w górze, a dzisiaj na blogu 200 000 odsłon mojej strony, bardzo się cieszę! W ramach podziękować częstuję Was "serduszkowymi" ciasteczkami :) Pierwszy raz dodałam do wypieków skórę z mandarynek i opłacało się. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Jeszcze raz dziękuję i liczę na kolejne bicie rekordów :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 210g masła roślinnego 
  • 2 jajka + 1 żółtko 
  • skórka otarta z dwóch mandarynek
Przygotowanie:
  1. Masło rozdrobnić za pomocą miksera z mąką pszenną, kukurydzianą, solą i skórką otartą z mandarynek. 
  2. W oddzielnej misce ubić pianę z jajek wraz z dodatkowym żółtkiem i brązowym cukrem. 
  3. Dodać pianę do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
  4. Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta zrobić ruloniki i złożyć je na kształt serduszko lub delikatnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie i powycinać dowolne kształty- przenieść na blachę. 
  5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. Należy uważać, ponieważ szybko się rumienią. 
  6. Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka są trwała około 10 dni. 

Smacznego :) 



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...