Ciasteczka pszeno-kukurydziane
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 210g masła roślinnego
- 2 jajka + 1 żółtko
- skórka otarta z dwóch mandarynek
- Masło rozdrobnić za pomocą miksera z mąką pszenną, kukurydzianą, solą i skórką otartą z mandarynek.
- W oddzielnej misce ubić pianę z jajek wraz z dodatkowym żółtkiem i brązowym cukrem.
- Dodać pianę do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
- Blachę wyłożyć papierem. Z ciasta zrobić ruloniki i złożyć je na kształt serduszko lub delikatnie rozwałkować na podsypanym mąką blacie i powycinać dowolne kształty- przenieść na blachę.
- Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. Należy uważać, ponieważ szybko się rumienią.
- Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Ciasteczka są trwała około 10 dni.
słodkie, te Twoje serduszka :))
OdpowiedzUsuńBuziaki!
wyglądają pysznie!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńGratuluję 300 lajków ! Pyszne serducha :) Do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Z herbatką też się sprawdzają lub pokruszone do jogurtu! :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń