8 lutego 2014

Tarta serowa z dżemem

W najbliższym czasie weekend będzie jedynym momentem, kiedy będę mogła coś upiec lub generalnie samodzielnie przygotować, ale mam nadzieję, że nie będzie to trwało zbyt długo. Na szybkie pieczenie z pewnością mogę Wam polecić taką tartę. W sumie powstała przypadkowo, ponieważ znalazłam część zamrożonego ciasta, a koniecznie miałam ochotę coś upiec. Niestety, pojawił się kolejny problem w postaci braku składników na nadzienie :< Jednak nie wychodząc z domu udało mi się skombinować coś takiego! Moim zdaniem tarta jeszcze lepsza jest na drugi dzień, ale nie zawsze się udaje, żeby coś zostało. Oprócz tego, że szybko się ją robi, to nie musimy też jej specjalnie pilnować podczas pieczenia i możemy się wtedy zająć swoimi innymi obowiązkami.

Życzę Wam udanego weekendu :)

Składniki:
ciasto:

  • 250g mąki
  • 150g kostki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 jajka 
nadzienie:
  • 450g sera twarogowego 
  • 1/2 opakowania  budyniu śmietankowego 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 żółtka
  • dżem śliwkowy (możecie użyć innego)
Przygotowanie:
  1.  Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, robimy dołeczek i dodajemy 2  jajka oraz pokrojone masło roślinne. Energicznie zagniatamy i tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
  2. Ser miksujemy z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Dno wylepiamy ciastem (należy zostawić odrobinę na wierch), nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
  4. Podpieczony spód smarujemy dżemem - dowolną ilością- wylewamy przygotowaną masę serową i układamy postrzępione kawałeczki ciasta.Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40 min. Podajemy ostudzone i oprószone cukrem pudrem. 

Smacznego :) 



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...