Tarta serowa z dżemem
Życzę Wam udanego weekendu :)
Składniki:
ciasto:
- 250g mąki
- 150g kostki zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 450g sera twarogowego
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- dżem śliwkowy (możecie użyć innego)
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, robimy dołeczek i dodajemy 2 jajka oraz pokrojone masło roślinne. Energicznie zagniatamy i tworzymy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
- Ser miksujemy z żółtkami, cukrem i proszkiem budyniowym.
- Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Dno wylepiamy ciastem (należy zostawić odrobinę na wierch), nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
- Podpieczony spód smarujemy dżemem - dowolną ilością- wylewamy przygotowaną masę serową i układamy postrzępione kawałeczki ciasta.Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 40 min. Podajemy ostudzone i oprószone cukrem pudrem.
proste, a jak kusi!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda rewelacyjnie, mniam :d
OdpowiedzUsuńtaka trochę sernikotarta :) jadłabym!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń