20 kwietnia 2013

Tagliatelle typowo wiosenne.

Już od dawna chodził za mną taki zwykły, aromatyczny i lekki makaron. W końcu udało mi się zmobilizować i taki zrobić. Tak właściwie nie zajmuje to dużo czasu, ale przez ostatnie dni w ogóle nie miałam ochoty na gotowanie czy też pieczenie. Na szczęście pociesza mnie myśl, że jeszcze tylko 7 dni szkoły i czeka mnie 15 dni wolnego :)
Życzę Wam udanej niedzieli!

Składniki:
/1 porcja/
  • 2 gniazdka makaronu tagliatelle
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 80h piersi z kurczaka 
  • sos sojowy 
  • pieprz 
  • posiekana natka pietruszki i bazylia 
Przygotowanie:
  1.  Pierś z kurczaka porządnie myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy delikatnie sosem sojowym, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 10 min. 
  2. Do garnka wlewamy wodę, trochę oleju i gotujemy. 
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną pierś i smażymy przez około 15min.
  4. Do zagotowanej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2 minuty przed końcem gotowania na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozgnieciony czosnek i dusimy przez minutę (nie dłużej, ponieważ się przypali!). 
  5. Makaron odcedzamy, przekładamy do miseczki, wlewamy czosnek z oliwą, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię i razem mieszamy. Przekładamy na talerz, dokładamy pierś z kurczaka i podajemy. 

Smacznego ! :)



Akcja Kolacja

8 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek, poczynię na dniach. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! jedno z moich ulubionych dań, tylko zwykle z dodatkiem pieczarek

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na wiosne :) tagliatelle z piersia z kurczaka jak najbardziej jestem za :) produkty ekologiczne pelna geba, jak jest wiosna mamy wieksze mozliwosci pichcenia, polecam taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...