Szarlotkowy krem gryczany- pożywne śniadanie
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka miodu
- szklanka wody
- jabłko
- 80g jogurtu naturalnego
- 50g serka homogenizowanego waniliowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- Kaszę dokładnie płuczemy. W garnuszku gotujemy wodę z miodem. Po zagotowaniu wrzucamy kaszę, pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Całość prużymy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie dodajemy jogurt, serek i całość blendujemy. Gotowy krem przekładamy do miseczki i dodatkowo posypujemy np. orzechami laskowymi.
przygotuję sobie ten krem kiedyś na śniadanie, tym bardziej, że kasza gryczana w słodkiej wersji tak bardzo mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuńnominowałam Cię do zabawy Libster Blog :)
OdpowiedzUsuń