Kochani, już od paru dni zbieram się, żeby opublikować dla Was ten przepis, ale ciągle pochłaniało mnie coś innego. Chyba większość osób z wielką ochotą skusi się czasami na kawałek pizzy, a takiej robionej samodzielnie to bez dwóch zdań. Próbowałyśmy z mamą już wielu kombinacji, ale żadna nie była tak dobra! Ciasto wyszło delikatne, puszyste i lekko chrupiące. Z pewnością wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Podałam Wam swoje pomysły na dodatki, ale oczywiście możecie spróbować czegoś innego :)
Poniżej znajdziecie również zdjęcia i taki mały przewodnik "krok po kroku".
Składniki:
/4 okrągłe blaszki/
- 0,5kg mąki
- 5dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ciepłej wody + 1/2 szklanki do ciasta
- 1/4 szklanki oliwy
- bazylia, sól, pieprz, oregano
dodatki:
- pesto, kurczak, ananas, kukurydza, mozzarella
- koncentrat pomidorowy, pieczarki, kurczak, brokuły, ogórek kiszony, ser żółty
- pesto, kurczak, brokuły, anchois, mozzarella
- koncentrat pomidorowy, salami, pieczarki, ogórki kiszone, ser żółty
Przygotowanie:
- Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem,1/4 szklanki wody i 1 łyżką mąki- odstawiamy do wyrośnięcia.
- Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy 1/2 szklanki wody i oliwę, a na koniec wyrośnięte drożdże. Energicznie zagniatamy, aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, a jeśli za gęste- wody.
- Ciasto odstawiamy do podwojenie swojej objętości.
- Przygotowujemy składniki:
- Pierś z kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni doprawiając solą i pieprzem.
- Pieczarki kroimy w plastry.
- Ser żółty ścieramy na tartce o małych oczkach.
- Mozzarelle kroimy w plasterki.
- Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
- Ananasa kroimy w kostkę.
5. Blaszki smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 4 części i równomiernie rozprowadzamy. Dalej postępujemy tak, jak napisałam wyżej przy podawaniu składników.
6. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
SMACZNEGO :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjec9ZhGwaCskkt4M3-U3K7XWVQktmyeSKyH8UDaGf7DUnFVqQt75VzbLjwh24uW8WY9ZutD_p8k9hn11gtYMhFxiBhZqAxhRzBa42e-KBcH1kLTq-JubTTv_8zyq5tp-D_tFEzTt8y-B0/s1600/DSCF1018.JPG) |
Przed pieczeniem |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkiPakF_EZRvRVzvvA8G5ka6K9Q2Cb4tBb5E9AZqNu8NnuIYPFPsZvxsIxperanQjwGRstjDKh6pXudOpOXuYeeXjdHEQ9Q0bI9QEfjTeyUAZKv4Jj_SBh758ahiwSJ2VdZFugRbpPS88/s1600/page2.jpg) |
koncentrat pomidorowy, pieczarki, kurczak, brokuły, ogórek kiszony, ser żółty |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEwPfV1fkSDiWUfgdgN6mlTXZZf5X24gGyXt3IXjtbhfnUKIsEXoAGoBkaG0LCUOZV7Xd3M79a8bt8zGRhatwEZmXN10jqEu7ewNL9m8LiFMZzIX8aPCEVEX8dUNVm0yGcCqI3pbnzdtg/s1600/page3.jpg) |
koncentrat pomidorowy, salami, pieczarki, ogórki kiszone, ser żółty |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB4Awy65c5DT51iQY2qmPCvc_-UWcpT-S469Gw08BNIqVZ9kH1m2eLC0vq5S8eoZigD1blYIWswUKob0ppqTkNJr6Ta9pfLYa93tYENb-Qd8GGUm7H3o7keJDbYyuYp9lNuHSiIJE9hmM/s1600/page5.jpg) |
pesto, kurczak, ananas, kukurydza, mozzarella |
|
|
|
|
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEja9C2JBQd5ataBFJlRr2KqGxe_KGTVsGaEy_BjRMTCIvb9CaJGAytTo9JIdMq8u0XppALeh_nco4A2fqvh5YB3bdvMbPD3HZ-M3iV5CezMITzqMhJHIy6dNTG69Qn0hpc8TrxljdnWZyE/s1600/page.jpg) |
pesto, kurczak, brokuły, anchois, mozzarella |
Bardzo podobają mi się twoje blaszki na pizzę :) Jaką mają średnicę? Pizze świetne! Chyba najlepsza z brokułami!
OdpowiedzUsuńBlaszki mają średnicę 29cm. Moim faworytem też jest ta z brokułami :)
UsuńPięknie wyglądają te placuszki. Zbieram i zbieram te przepisy na pizzę i nic z tego nie wynika. Chyba czas porzucić teorię i wziąć się za ciasto na pizze. Twoje pizze wyglądają tak kusząco, że wykorzystam twój przepis:)) dzięki
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na relacje, jak Ci wyszły :)
UsuńKurcze, ale szaleństwo w kuchni:), każda piękna i każda obłędna:)
OdpowiedzUsuńjedna pizza to rarytas, a już w 4 rodzajach to wycieczka do nieba! :)
OdpowiedzUsuńMiło, że ktoś jeszcze podziela moją "miłość" :D
Usuń