Muffiny pełnoziarniste z bakaliami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 100g suszonej żurawiny
- 40g płatków migdałowych
- Moczymy żurawinę przez około 10 min.
- Mikserem ucieramy pianę z jajka, oleju i jogurtu. Stopniowo przesiewamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, a także sodkę i proszek.
- Na koniec dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
- Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek. Pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut.
Częstuję się ...dwiema, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBierz ile chcesz :3
Usuńfajniutkie :D
OdpowiedzUsuńniemal samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńTak powinno być zawsze! :D
Usuń