Komosa ryżowa - bomba witaminowa

Kochani, dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na pożywne i lekkostrawne śniadanie. Quinoa zawiera około 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, witaminy i sole mineralne. Wzmacnia naszą odporność i ma dobry wpływ na pracę organizmu.  Kiwi również wspomaga odporność, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,a pestki słonecznika zawierają witaminę A, D, E, B6, a także żelazo
i potas. Taka bomba witaminowa z pewnością zaspokoi nasz głód na parę godzin :)

Składniki:
/1 porcja/
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej 
  • 1 szklanka wody 
  • 1,5 kiwi 
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu 
  • jogurt naturalny 
Przygotowanie:
  1. Komosę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy około 12-15 minut, aż cała woda się wchłonie. Po około 5 minutach dodajemy miód i siemię. Na koniec dokładamy pokrojone w kostkę kiwi. 
  2. Całość przekładamy do miseczki i posypujemy słonecznikiem (można go wcześniej zarumienić na suchej patelni). Całość  możemy polać delikatnie jogurtem naturalnym.

Smacznego :) 




8 komentarzy:

  1. koleżanka tak się zachwyca tą komosą, nie jadłam muszę spróbować, śniadanko wygląda b. apetycznie.pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Ja póki co jadłam na słodko, ale na jakąś ostrą sałatkę też się pewnie skuszę :>

      Usuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie komosy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie kupujesz komosę? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger