Muffinki drożdżowe z owocami.
Kocham wszystko co drożdżowe : pieczywo, ciasta, babeczki dosłownie wszystko! A jak już ma kruszonkę to jestem w siódmym niebie. Jak się dowidziałam nie każdy z moich znajomych ją lubi, no ale cóż, ja też przez pewien czas nie lubiłam np. Nutelli co dla wszystkich też było wielkim zaskoczeniem,ale już się do niej przyzwyczaiłam więc spokojnie :) Wracając do głównego tematu posta, to nie sądziłam że uda mi się zrobić te muffiny,ale są cudowne i tu kieruje pozdrowienia dla Joanny. Idealne na Dzień Mamy,piknik lub śniadanie c:
Składniki:
Zaczyn:
Składniki:
Zaczyn:
- 40g świeżych drożdży
- 1/2 szklanka mąki
- 1/2 szklanki podgrzanego ,ale nie gotowanego mleka
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- owoce (u mnie truskawki)
Kruszonka:
- 260g mąki
- 150g masła
- 130g cukru
Przygotowanie:
- Najpierw zaczyn.Drożdże pokruszyć, dodać mąkę oraz mleko. Wymieszać na gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce.
- Następnie robimy kruszonkę. Do miękkiego masła dodajemy cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
- Wyrośnięty zaczyn przelewamy do większej miski. Kolejno dodajemy: jajka, cukier, sól, mąkę, mleko i rozgrzane i wystudzone masło. Całość miksujemy bądź zagniatamy.
- Ostawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę,aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Szykujemy papilotki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do papilotek, na wierzch kładziemy owoc np, truskawkę i przykrywamy dużą ilością kruszonki.
- Wstawiamy do nagrzanego na 18 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 min.
mmm wyglada cudownie :)
OdpowiedzUsuńteż lubię drożdżowe! ale bym wyskubała tą kruszonkę z wierzchy :)
OdpowiedzUsuńile masła dodajemy do ciasta? :)
OdpowiedzUsuń100g :)
UsuńCzy mogą być mrożone owoce
OdpowiedzUsuńbabeczki drożdżowe - podejście numer 1. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń