Pesto szpinakowe.
Składniki:
- 100g młodego szpinaku
- 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W mikserze utrzeć szpinak,bazylię i czosnek. Nadal miksując stopniowo dodawać sok z cytryny, oliwę z oliwek, a następnie dodać sól i pieprz. Ucierać jeszcze chwilę na gładką masę.
Podawać jak mówiłam wcześniej z wymieszanym makaronem, kanapką bądź można dodać do jajecznicy lub posmarować nim mięso, jest dużo pomysłów, ale to pewnie wiecie.
o proszę. Fanką pesto nie jestem, ale szpinaku to i owszem. Może takie zestawienie mi w końcu posmakuje ;)
OdpowiedzUsuńRównież długo nie mogłam się przyzwyczaić do pesto,ale teraz mam ochotę dodawać je wszędzie! : )
Usuńprzydała by mi sie taka bomba "żelazowa" :)
OdpowiedzUsuń