Zdrowe muffinki z suszoną żurawiną.
Nie byłam pewna tego przepisu i zmian które zrobiłam,ale udało się i było pysznie! No właśnie było, ponieważ 9 babeczek zniknęło w kilka godzin i zostały tylko puste papilotki z okruszkami :c Teraz trzeba upiec coś nowego, o nie! c:
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sodki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny( lub ile chcecie)
- 1 szklanka gorącego mleka
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i żurawinę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 min,aż pochłoną całą ilość mleka.
- Mąkę, proszek, sól, cukier oraz cynamon mieszamy w jednej misce, w drugiej ucieramy mikserem jajko z olejem. Łączymy z suchymi składnikami i dodajemy mleko z żurawiną i płatkami owsianymi. Całość łączymy za pomocą łyżki.
- Foremki smarujemy masłem,a jeśli mamy papilotki to bezpośrednio wykładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35min w temperaturze 180 stopni.
- Jemy na sucho, lub przekrojone z dżemem, miodem lub z owocami. Wybór dowolny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz