Pełnoziarnista tarta z kremem bananowym i jagodami
Bardzo lubię jagody, jednak posiadanie fioletowych ust nie jest moim celem! Pomimo tego korzystam z darów lata i zajadam się nimi póki jeszcze są. Najlepsze to te pokryte cukrem i gęstym jogurtem, ale każda ich inna postać też jest, jak najbardziej przepyszna :)
Dziś postanowiłam skomponować je z bananem i przykryć nimi spód pełnoziarnistej tarty. Jest zdrowo i słodko, więc na deser mamy wszystko co potrzebne :) Pieczecie ze mną?
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 5 łyżek masła
- 5-6 łyżek jogurtu 9%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sodki
- 400g sera twarogowego
- 3 dojrzałe banany
- 350-400 g jagód
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Po wyrobieniu wykładamy ciastem spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
- Twaróg miksujemy z bananami.
- Jagody (mogą być mrożone) gotujemy z cukrem, aż odparują większość wydzielanego soku.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Na wypieczony spód wykładamy masę serowo-bananową, a następnie odparowane jagody. Podajemy po schłodzeniu. Smacznego.
Banan i jagody wydają się fajnym połączeniem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Hej ho, bloga znam i bacznie obserwuje, pozdrawiam :)
Usuń