12 sierpnia 2016

Pełnoziarnista tarta z kremem bananowym i jagodami


Bardzo lubię jagody, jednak posiadanie fioletowych ust nie jest moim celem! Pomimo tego korzystam z darów lata i zajadam się nimi póki jeszcze są. Najlepsze to te pokryte cukrem i gęstym jogurtem, ale każda ich inna postać też jest, jak najbardziej przepyszna :)
Dziś postanowiłam skomponować je z bananem i przykryć nimi spód pełnoziarnistej tarty. Jest zdrowo i słodko, więc na deser mamy wszystko co potrzebne :) Pieczecie ze mną?
 
 
Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 5 łyżek masła
  • 5-6 łyżek jogurtu 9%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sodki
nadzienie:
  • 400g sera twarogowego
  • 3 dojrzałe banany
dodatkowo:
  • 350-400 g jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Po wyrobieniu wykładamy ciastem spód i boki tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. 
  2. Twaróg miksujemy z bananami. 
  3. Jagody (mogą być mrożone) gotujemy z cukrem, aż odparują większość wydzielanego soku. 
  4. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Na wypieczony spód wykładamy masę serowo-bananową, a następnie odparowane jagody. Podajemy po schłodzeniu. Smacznego.
 


2 komentarze:

  1. Banan i jagody wydają się fajnym połączeniem :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej ho, bloga znam i bacznie obserwuje, pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...