22 sierpnia 2016

Ciastka owsiano-jęczmienne z borówką


Wypoczęci po weekendzie? Czy raczej był on dla Was mimo wszystko pracowity? Mój raczej zabiegany, ale nie byłabym sobą gdyby przy okazji innych wypieków nie zrobić czegoś dla siebie :) Te ciasteczka są uzależniające, więc uważajcie! Piekąc dwie blachy spokojnie mogłabym je zjeść w samotności, jednak jak zawsze obdarowałam nimi niektóre bliskie mi osoby. Z pewnością będę je powtarzać bo ich dodatkową zaletą jest fakt, iż pomimo owoców utrzymują świeżość do 8 dni. Można je przechowywać w pudełeczku w lodówce, a ich smak wciąż będzie tak samo pyszny. To jak, pieczecie ze mną Waszą pierwszą, a moją kolejną blachę?

Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1/2 szklanka płatków jęczmiennych 
  • 1 płaska łyżeczka sodki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 125g masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki brązowego cukru 
  • 1 szklanka borówek 
Przygotowanie:
  1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko. Do gotowej masy wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie łączymy. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha należy dodać np 3 łyżki wody. Na sam koniec wsypujemy owoce i za pomocą łyżki łączymy je z ciastem. 
  2. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut, aż będą zarumienione. Przechowujemy w pojemniczku (najlepiej w lodówce) do 10 dni. Smacznego. 


6 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowe. Na pewno wypróbuję przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i życzę smacznego :>

      Usuń
  2. Wystarczy słoik, zapasik ciastek, wolne popołudnie i dobra książka i w ten sposób uzyskujemy czas idealny. Cudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo mi się podoba ;) Dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...