Ciastka owsiano-jęczmienne z borówką
Wypoczęci po weekendzie? Czy raczej był on dla Was mimo wszystko pracowity? Mój raczej zabiegany, ale nie byłabym sobą gdyby przy okazji innych wypieków nie zrobić czegoś dla siebie :) Te ciasteczka są uzależniające, więc uważajcie! Piekąc dwie blachy spokojnie mogłabym je zjeść w samotności, jednak jak zawsze obdarowałam nimi niektóre bliskie mi osoby. Z pewnością będę je powtarzać bo ich dodatkową zaletą jest fakt, iż pomimo owoców utrzymują świeżość do 8 dni. Można je przechowywać w pudełeczku w lodówce, a ich smak wciąż będzie tak samo pyszny. To jak, pieczecie ze mną Waszą pierwszą, a moją kolejną blachę?
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanka płatków jęczmiennych
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 1/2 łyżeczki soli
- 125g masła roślinnego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka borówek
- W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko. Do gotowej masy wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie łączymy. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha należy dodać np 3 łyżki wody. Na sam koniec wsypujemy owoce i za pomocą łyżki łączymy je z ciastem.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut, aż będą zarumienione. Przechowujemy w pojemniczku (najlepiej w lodówce) do 10 dni. Smacznego.
Bardzo takie lubię:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do próbowania :)
UsuńPyszne i zdrowe. Na pewno wypróbuję przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i życzę smacznego :>
UsuńWystarczy słoik, zapasik ciastek, wolne popołudnie i dobra książka i w ten sposób uzyskujemy czas idealny. Cudne:)
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo mi się podoba ;) Dziękuję :)
Usuń