18 sierpnia 2016

Domowy ketchup

Sezon na moje ulubione warzywo nadal trwa, więc rozkoszuje się nim każdego dnia. Pomidor to zdecydowanie mój wakacyjny ulubieniec i niezbędnik, z którego można przygotować mnóstwo pyszności. Już w ubiegłym roku postanowiłam sobie, że zmobilizuje i siebie i mamę do zrobienia domowego, całkowicie naturalnego ketchupu. Bez zbędnych ulepszaczy, przypraw i barwników. Okazało się, iż przygotowanie nie jest takie trudne, chociaż może się wydać pracochłonne, jednak w dwie osoby poszło nam całkiem sprawnie :) Teraz kanapki z takim dodatkiem są o niebo lepsze.

Składniki:
  • 4kg pomidorów
  • 2 większe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 papryczki chilli (lub cała jeśli jesteście zwolennikami ostrzejszej wersji) 
  • 4 łyżeczki roztartych w moździerzu nasion gorczycy (ew. 5-6 łyżek musztardy)
  • 1 szklanka malin 
  • 12 łyżeczek octu jabłkowego 
  • 5 łyżek oliwy 
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
  1.  Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułki oraz gniazda nasienne. Pozostałą część przekładamy do dużego garnka i gotujemy. 
  2. Cebulę obieramy, kroimy w pióra i dodajemy do pomidorów razem z obranym czosnkiem i przepołowioną papryczką chilli (należy usunąć pestki). Dosypujemy rozgniecione ziarenka gorczycy oraz wlewamy ocet i oliwę. Doprawiamy do smaku. Całość gotujemy około 15 minut, a następnie bardzo dokładnie blendujemy na puree. 
  3. Gotujemy do momentu, aż odparuje cały sok. W tym momencie dodajemy przetarte przez sito maliny. 
  4. Ketchup będzie gotowy, kiedy uzyska odpowiednią gęstość. Można go trzymać w lodówce przez kilka dni lub przygotować zapasy na zimę. 
  5. Pasteryzowanie ketchupu: słoiki dokładnie myjemy i wypełniamy ketchupem. Wierzch polewamy łyżeczką spirytusu, podpalamy i zakręcamy słoiki. Innym sposobem jest wypełnienie i zakręcenie słoików, a następnie gotowanie ich w dużym garnku przez około 20 minut. Należy pamiętać, żeby woda nie dosięgała wieczka. Gotowe :)




Róbmy przetwory! 2016

10 komentarzy:

  1. Zawsze myślałam, że domowy ketchup to taki niby sos pomidorowy, ale teraz widzę, że jest naprawdę podobny do ketchupu!
    Ale cudne! Koniecznie muszę wypróbować!
    Zapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jest podobny! Jednak smak ma o niebo lepszy od tego kupnego! :)

      Usuń
  2. Też robię domowy ketchup :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos pomidorowy robię co roku ale keczup to coś nowego. Na pewno wypróbuję:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to też nowość,ale już wiem, że będę powtarzać w następnym sezonie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...