31 sierpnia 2016

Muffinki z jabłkami i kremem mascarpone


Popołudnie bez odrobiny słodyczy? U mnie to nie przejdzie. Nie ma to nic wspólnego ze spadkiem cukru w ciągu dnia, absolutnie. Jestem ŁAKOMCZUCHEM i to tylko dlatego :)  Całość dopełnia filiżanka mocnej, czarnej kawy. Nie zawsze idzie ona w parze ze słodkościami, ale jest obowiązkowym punktem w ciągu dnia. To mój mały rytuał i chwila dla siebie.
Dzisiejsze babeczki powstały zupełnie spontanicznie, ale dzięki temu smakowały jeszcze lepiej! Wyszły delikatnie słodkie i wilgotne w środku. Na popołudniowe "zachcianki" są idealne :)


Składniki:
/8 sztuk/
  • 130g mąki owsianej 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 1 jajko
  • 40ml oleju roślinnego
  • 120g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 jabłko 
  • 1/2 banana
krem:
  • 5 łyżek serka mascarpone 
  • 1 łyżka serka homogenizowanego bananowego 
  • płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 8 orzechów włoskich 
  • 8 rodzynek sułtańskich 
Przygotowanie:
  1.  Owoce obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. W miseczce łączymy ze sobą jajko, syrop, jogurt oraz olej. W drugim naczyniu mieszamy sypkie składniki. Mokre składniki łączymy delikatnie z suchymi za pomocą łyżki, a następnie dosypujemy owoce. 
  3. Ciasto wlewamy do przygotowanych papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25minut, aż się zarumienią. 
  4. Przygotowujemy krem. Mascarpone łączymy z serkiem bananowym. Dodajemy syrop z agawy oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Przestudzone babeczki smarujemy kremem i dekorujemy orzechami włoskimi oraz rodzynkami. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Muffinki z jabłkiem zawsze smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Dzięki temu są takie wilgotne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...