Muffinki z jabłkami i kremem mascarpone
Popołudnie bez odrobiny słodyczy? U mnie to nie przejdzie. Nie ma to nic wspólnego ze spadkiem cukru w ciągu dnia, absolutnie. Jestem ŁAKOMCZUCHEM i to tylko dlatego :) Całość dopełnia filiżanka mocnej, czarnej kawy. Nie zawsze idzie ona w parze ze słodkościami, ale jest obowiązkowym punktem w ciągu dnia. To mój mały rytuał i chwila dla siebie.
Dzisiejsze babeczki powstały zupełnie spontanicznie, ale dzięki temu smakowały jeszcze lepiej! Wyszły delikatnie słodkie i wilgotne w środku. Na popołudniowe "zachcianki" są idealne :)
Składniki:
/8 sztuk/
- 130g mąki owsianej
- 1 łyżeczka sodki
- 1 jajko
- 40ml oleju roślinnego
- 120g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jabłko
- 1/2 banana
- 5 łyżek serka mascarpone
- 1 łyżka serka homogenizowanego bananowego
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu z agawy
- 8 orzechów włoskich
- 8 rodzynek sułtańskich
- Owoce obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- W miseczce łączymy ze sobą jajko, syrop, jogurt oraz olej. W drugim naczyniu mieszamy sypkie składniki. Mokre składniki łączymy delikatnie z suchymi za pomocą łyżki, a następnie dosypujemy owoce.
- Ciasto wlewamy do przygotowanych papilotek i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25minut, aż się zarumienią.
- Przygotowujemy krem. Mascarpone łączymy z serkiem bananowym. Dodajemy syrop z agawy oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Przestudzone babeczki smarujemy kremem i dekorujemy orzechami włoskimi oraz rodzynkami. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Muffinki z jabłkiem zawsze smakują! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Dzięki temu są takie wilgotne :)
Usuń