Granola bananowa z orzechami
sierpnia 09, 2016
8
banan
,
chia
,
granola
,
musli
,
orzechy nerkowca
,
płatki owsiane
,
syrop klonowy
Oto ona, moja królowa poranków. Granola bananowa to mój ostatni ulubieniec kulinarny. Szybka w wykonaniu, naturalnie słodka, chrupiąca i do tego sycąca! Na śniadanie z dużą ilością owoców i jogurtu sprawdzi się idealnie.
Właśnie takie poranki mogłabym przedłużać w nieskończoność.
Składniki:
Właśnie takie poranki mogłabym przedłużać w nieskończoność.
Składniki:
- 220 płatków owsianych górskich
- 90g orzechów (dowolny miks)
- 60g słonecznika
- 3 łyżki nasion chia
- łyżeczka cynamonu
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek syropu klonowego
- 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- W małym naczyniu blendujemy banany z dodatkiem oleju oraz syropu. W większej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do wymieszanych produktów dodajemy płynne składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - równomiernie rozprowadzamy.
- Granolę pieczemy przez 30 minut w 160 stopniach- po 15 minutach należy ją przemieszać.
- Gotowe musli studzimy, dodajemy rodzynki i przekładamy do słoiczka- przechowujemy do 7-10 dni, smacznego :)
Granolę robię często, ale bananów jeszcze nie dodawałam. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz banany w tradycyjnych owsiankach to takie połączenie przypadnie Ci do gustu :)
UsuńSuper, bardzo pożywna, świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgranola to super alternatywa na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się- zawsze to lekka odmiana :)
UsuńO tak, tak. To najwspanialsze śniadanie na świecie:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że są miłośnicy takich śniadań :)
Usuń