9 sierpnia 2016

Granola bananowa z orzechami

Oto ona, moja królowa poranków. Granola bananowa to mój ostatni ulubieniec kulinarny. Szybka w wykonaniu, naturalnie słodka, chrupiąca i do tego sycąca! Na śniadanie z dużą ilością owoców i jogurtu sprawdzi się idealnie.
Właśnie takie poranki mogłabym przedłużać w nieskończoność.

Składniki:
  • 220 płatków owsianych górskich 
  • 90g orzechów (dowolny miks)
  • 60g słonecznika 
  • 3 łyżki nasion chia
  • łyżeczka cynamonu 
  • 2 dojrzałe banany 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 6 łyżek syropu klonowego 
  • 1/2 szklanki rodzynek  (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. W małym naczyniu blendujemy banany z dodatkiem oleju oraz syropu. W większej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do wymieszanych produktów dodajemy płynne składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - równomiernie rozprowadzamy. 
  2. Granolę pieczemy przez 30 minut w 160 stopniach- po 15 minutach należy ją przemieszać.
  3. Gotowe musli studzimy, dodajemy rodzynki i przekładamy do słoiczka- przechowujemy do 7-10 dni, smacznego :)



8 komentarzy:

  1. Granolę robię często, ale bananów jeszcze nie dodawałam. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz banany w tradycyjnych owsiankach to takie połączenie przypadnie Ci do gustu :)

      Usuń
  2. Super, bardzo pożywna, świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. granola to super alternatywa na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się- zawsze to lekka odmiana :)

      Usuń
  4. O tak, tak. To najwspanialsze śniadanie na świecie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że są miłośnicy takich śniadań :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...