15 sierpnia 2016

Ciasteczka czekoladowo- orzechowe


Czy jestem wielką miłośniczką czekoladowych wypieków? Raczej nie, ale uwielbiam unoszący się zapach wypieków czekoladowych. W połączeniu z masłem orzechowym to już całkowicie mogę się od tego uzależnić! Takie ciasteczka powstają zazwyczaj przy okazji, kiedy chce je komuś wręczyć, gdyż domownicy również nie są pasjonatami czekoladowych słodkości. I tu pojawia się zagadka, ponieważ te ciasteczka zniknęły w parę chwil, a to chyba dobra recenzja :)

Obłędnie czekoladowe,kruche i wciągające! Macie ochotę? 

Składniki:
  • 1 szklanka mąki (ok 250g)
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu waniliowego 
  • 120g gorzkiej czekolady, bardzo drobno startej 
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
Przygotowanie:
  1. W małej misce mieszamy mąkę, kakao oraz sól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy syrop, startą czekoladę i suche składniki. Całość dokładnie mieszamy. 
  2. Z masy formujemy kuleczki i układamy na papierze do pieczenia.
  3. Masło orzechowe łączymy z cukrem pudrem- dodajemy go tyle, żeby masa była wystarczająco sztywna. Ugniatamy, aż będzie wystarczająco gładka. 
  4. Kulkę z czekoladowego ciasta rozpłaszczamy, umieszczamy kuleczkę cista z masy orzechowej i owijamy wokół ciastem. Naciskamy, aby je lekko spłaszczyć. 
  5. Pieczemy przez 10-15 minut. Są gotowe, kiedy wierzch zacznie delikatnie pękać i się rumienić. Schładzamy na blaszce, a następnie chowamy do pojemnika, w którym mogą być przechowywane do 1 tygodnia. Smacznego.  
 


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zgadzam się całkowicie, że czekolada i masło orzechowe to trafny wybór *.*

      Usuń
  2. uwielbiam słodkości na gorzkiej czekoladzie i kakao, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...