Ciasteczka czekoladowo- orzechowe
Czy jestem wielką miłośniczką czekoladowych wypieków? Raczej nie, ale uwielbiam unoszący się zapach wypieków czekoladowych. W połączeniu z masłem orzechowym to już całkowicie mogę się od tego uzależnić! Takie ciasteczka powstają zazwyczaj przy okazji, kiedy chce je komuś wręczyć, gdyż domownicy również nie są pasjonatami czekoladowych słodkości. I tu pojawia się zagadka, ponieważ te ciasteczka zniknęły w parę chwil, a to chyba dobra recenzja :)
Obłędnie czekoladowe,kruche i wciągające! Macie ochotę?
Składniki:
- 1 szklanka mąki (ok 250g)
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 70g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki syropu waniliowego
- 120g gorzkiej czekolady, bardzo drobno startej
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- W małej misce mieszamy mąkę, kakao oraz sól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy syrop, startą czekoladę i suche składniki. Całość dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy kuleczki i układamy na papierze do pieczenia.
- Masło orzechowe łączymy z cukrem pudrem- dodajemy go tyle, żeby masa była wystarczająco sztywna. Ugniatamy, aż będzie wystarczająco gładka.
- Kulkę z czekoladowego ciasta rozpłaszczamy, umieszczamy kuleczkę cista z masy orzechowej i owijamy wokół ciastem. Naciskamy, aby je lekko spłaszczyć.
- Pieczemy przez 10-15 minut. Są gotowe, kiedy wierzch zacznie delikatnie pękać i się rumienić. Schładzamy na blaszce, a następnie chowamy do pojemnika, w którym mogą być przechowywane do 1 tygodnia. Smacznego.
idealne połaczenie smaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zgadzam się całkowicie, że czekolada i masło orzechowe to trafny wybór *.*
Usuńuwielbiam słodkości na gorzkiej czekoladzie i kakao, pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń