Sernik oblany miodem

Dziś mam dla Was jeden z lepszych serników, który udało mi się zrobić. Nietypowy bo z dodatkiem serka mascarpone i na spodzie z korzennych ciastek, ale pyszny. Przepis pochodzi od tego Pana. Wprowadziłam drobne, kosmetyczne zmiany- inaczej nie byłabym sobą :) 
Ten sernik najlepiej piec nocą, a rano rozkoszować się smakiem z filiżanką świeżo parzonej kawy. 

 
Składniki:
spód:
  • 270g herbatników korzennych
  • 150g rozpuszczonego masła
masa serowa:
  • 700g sera twarogowego ( u mnie "Mój ulubiony")
  • 250g serka mascarpone 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 4 jajka 
polewa miodowa:
  • 3 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  •  orzechy włoskie do dekoracji 
 Przygotowanie:
  1. Herbatniki kruszymy- najlepiej przy pomocy blendera i łączymy z rozpuszczonym masłem. Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, a następnie wylepiamy dno przygotowanymi ciastkami. Spód podpiekamy przez 15 minut w 170 stopniach. 
  2. Serki przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon i wszystko miksujemy na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Stopniowo dodajemy po 1 jajku do masy i miodzie- łączymy, aż wszystko się ładnie połączy. 
  3. Gotową masę serową przekładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach, a następnie przez 90 minut w 135 stopniach. Oczywiście, sernik ładnie wyrośnie, a z czasem opadnie, ale to nic strasznego! Przechowujemy go w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce (po wystudzeniu) przez całą noc. 
  4. Rano przygotowujemy polewę- w garnuszku rozpuszczamy miód z cukrem, aż lekko zbrązowieje i dopiero wtedy polewamy nim nasz sernik. Dodatkowo ciasto dekorujemy orzechami włoskimi. 

Smacznego!



8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger