5 marca 2016

Chwila wytchnienia- ciasteczka jaglano-owsiane

Sobotni poranek. Czas na odpoczynek i chwilę wytchnienia. Na dobry początek napar imirowo-cytrynowy. Do niedawna dzień zaczynałam od czarnej kawy, ale niekiedy warto zmienić swoje nawyki, dla zdrowia. Jedno jednak pozostaje takie samo- poranek musi być słodki. Dlatego zanim zabiorę się za jaglankę sięgam po ciasteczka upieczone wieczorem. I dopiero wtedy czuję, że faktycznie rozpoczynam weekend. 

 
Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych 
  • 1/3 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki rodzynek  
  • szczypta soli
  • 100g oleju kokosowego 
  • 1/4 szklanki syropu z agawy 
  • 2 jajka 
Przygotowanie:

Olej kokosowy należy roztopić i wymieszać razem z syropem oraz jajkami. Dodać do tego wszystkie sypkie składniki. Z masy tworzymy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i rozkładamy na papierze do pieczenia. Ciasteczka trzymamy w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy po przestudzeniu. 




8 komentarzy:

  1. Muszę spróbować Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam tak samo - poranki koniecznie muszą być słodkie :D U mnie taki dzień wytchnienia jest dzisiaj, w piekarniku już piecze się szarlotka jaglana. Bardzo lubię takie proste ciacha. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm szarlotka jaglana brzmi pysznie! Niedziela to także dobry dzień na odpoczynek, a z domowym wypiekiem będzie jeszcze lepsza!

      Usuń
  3. Ach, wziąłbym z 5 sztuk, albo i 10 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, maksymalnie możesz 24 bo tyle wychodzi haha :D

      Usuń
  4. Ale niefart! Właśnie mi się skończył olej kokosowy :( A tak bym ten Twój przepis wypróbowała... No nic, co się odwlecze... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz użyć masła roślinnego, też będzie pysznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...