Chwila wytchnienia- ciasteczka jaglano-owsiane
Sobotni poranek. Czas na odpoczynek i chwilę wytchnienia. Na dobry początek napar imirowo-cytrynowy. Do niedawna dzień zaczynałam od czarnej kawy, ale niekiedy warto zmienić swoje nawyki, dla zdrowia. Jedno jednak pozostaje takie samo- poranek musi być słodki. Dlatego zanim zabiorę się za jaglankę sięgam po ciasteczka upieczone wieczorem. I dopiero wtedy czuję, że faktycznie rozpoczynam weekend.
Składniki:
Olej kokosowy należy roztopić i wymieszać razem z syropem oraz jajkami. Dodać do tego wszystkie sypkie składniki. Z masy tworzymy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i rozkładamy na papierze do pieczenia. Ciasteczka trzymamy w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy po przestudzeniu.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki rodzynek
- szczypta soli
- 100g oleju kokosowego
- 1/4 szklanki syropu z agawy
- 2 jajka
Olej kokosowy należy roztopić i wymieszać razem z syropem oraz jajkami. Dodać do tego wszystkie sypkie składniki. Z masy tworzymy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i rozkładamy na papierze do pieczenia. Ciasteczka trzymamy w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy po przestudzeniu.
Muszę spróbować Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńMam tak samo - poranki koniecznie muszą być słodkie :D U mnie taki dzień wytchnienia jest dzisiaj, w piekarniku już piecze się szarlotka jaglana. Bardzo lubię takie proste ciacha. Miłego dnia! :)
OdpowiedzUsuńMmm szarlotka jaglana brzmi pysznie! Niedziela to także dobry dzień na odpoczynek, a z domowym wypiekiem będzie jeszcze lepsza!
UsuńAch, wziąłbym z 5 sztuk, albo i 10 :D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, maksymalnie możesz 24 bo tyle wychodzi haha :D
UsuńAle niefart! Właśnie mi się skończył olej kokosowy :( A tak bym ten Twój przepis wypróbowała... No nic, co się odwlecze... ;)
OdpowiedzUsuńZawsze możesz użyć masła roślinnego, też będzie pysznie :)
Usuń