11 czerwca 2015

Krem z karmelizowanego pora

Czas wolny praktycznie zawsze poświęcam na próbowania nowych rzeczy i kombinowanie z różnymi produktami w kuchni. Dzisiaj powstał przez przypadek ten pyszny krem. Nie sądziłam, że karmelizowany por w połączeniu z winem może dać tak przyjemny smak. Jestem zachwycona tą zupą, więc z pewnością pojawi się jeszcze u nas parę razy. Dodatkowo muszę podkreślić, iż osoby, które unikają tego warzywa zdecydowanie nie poczują, iż właśnie on odpowiada za szaleństwo kubków smakowych :)

Składniki:
  • 4 pory 
  • 0,5l bulionu warzywnego 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 cebula dymka
  • 80ml białego wytrawnego wina 
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki miodu 
  • sól i pieprz do smaku 
 Przygotowanie:
  1. Pora kroimy w plasterki, a cebulę w talarki. Podsmażamy je na oleju z dodatkiem soli i odrobiną wody. Po 15 minutach dodajemy brązowy cukier i wszystko karmelizujemy. Całość trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 5 min. 
  2. Do garnka wlewamy wino, dodajemy czosnek oraz przygotowanego pora. Całość gotujemy, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Dolewamy bulion i gotujemy całość przez 15 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Podajemy z jogurtem greckim oraz prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Z dodatkiem wina faktycznie musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...