28 czerwca 2015

Tarta z rabarbarem i bezą

Dzisiaj mam dla Was przepis i pomysł na tartę, który chodził za mną od dłuższego czasu. Połączenie rabarbaru i bezy to moja nowa miłość, która niedługo ulegnie zniszczeniu, gdyż rabarbar się kończy. Jednak, póki jeszcze jest to w pełni z niego korzystam. Jeszcze jedna odsłona jego wykorzystania przed Wami, ale o tym (mam nadzieję) niedługo :)
Możliwe, iż przepis wydaje się długi i lista składników strasznie się ciągnie, ale uwierzcie mi, że wykonanie nie jest skomplikowane :)

Składniki:
ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 80g zimnego masła
  • 3 żółtka 
beza:
  • 3 białka
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
rabarbar:
  • 7 łodyg rabarbaru 
  • cukier
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę.  Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
  2. Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem (najlepiej godzinę wcześniej). Prużymy na małym ogniu, pod koniec dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie lepka konsystencja. 
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę. 
  4. Na spód tarty wykładamy owoce, a następnie wylewamy i rozprowadzamy równomiernie bezę. 
  5. Tartę pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 25 minut ( na tym etapie suszymy bezę). Następnie w 170 stopniach dopiekamy spód tarty przez 15-25 minut ( włączamy tylko dolną grzałkę i termoobieg). 
  6. Ciasto podajemy po delikatnym wystudzeniu. 

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwaśny rabarbar i słodka beza. Pyszne połączenie na letni deser :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...