17 czerwca 2015

Rustykalna tarta serowa z cukinią

Dzień dobry! :)

W ostatnim czasie naszła mnie ochota na tary- słodkie i wytrawne- i chociaż zazwyczaj wolę sięgnąć po coś słodkiego, to tym razem się wyłamałam. Rozkładałam w kuchni produkty do zrobienia ciastek/muffinek 3 razy (!) i nic z tego nie wyszło. Nie miałam ochoty na wypieki tego rodzaju, więc już  zdecydowałam się na wytrawną tartę. Po długim dniu poza domem jest ona świetnym rozwiązaniem na szybki i tym samym zdrowy (bo domowy) posiłek :)
Mam nadzieję, że znajdziecie 30 minut i zafundujecie sobie taką przyjemność.


Składniki:
ciasto:

  • szklanka mąki, czyli około 140g
  • 100 g zimnego masła
  • 120 g serka homogenizowanego naturalnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • jajko 
  • 1/3 szklanki mleka 
farsz:

  • 1 cukinia
  • 2  ząbki czosnku
  • cebula
  • świeży tymianek
  • 1/3 opakowania  fety
  • kawałek oscypka albo parmezanu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
 Przygotowanie:
  1.  W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto energicznie je zagniatając. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. 
  2. Cukinię kroimy w grubsze plastry. Jajko dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy stopniowo farsz pamiętając o zostawieniu miejsca przy brzegach. Najpierw rozkładamy cukinię oraz oscypka, a następnie kruszymy fetę. Brzeg zawijamy do środka i smarujemy masą jajeczną. Pozostawione jajko używamy do zalania tarty. 
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż brzegi się zarumienią. 

Smacznego :) 




 

1 komentarz:

  1. Jak zwykle pysznie. Do tego białe wino i mamy królewski posiłek:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...