24 czerwca 2015

Bułeczki z karmelizowanymi truskawkami


Kochani,  ponownie wkręciłam się w pieczenie drożdżówek, a te już robię trzeci raz, więc stwierdziłam, że w końcu wybiorę zdjęcia i podzielę się nimi z Wami :) Pierwszy raz piekłam je do pracy dla całej Cukrowej załogi i przypadły im do gustu, dlatego następne porcje były już dla rodziny i przyjaciół. Nie znam jeszcze osoby, która odmówiłaby sobie świeżutkiej bułeczki, a jeśli w grę wchodzą owoce to już serce skradzione, a przynajmniej moje. Oczywiście możecie wykorzystać inne dostępne owoce, jednak dla mnie truskawki wkomponowały się idealnie :)

Składniki:
ciasto:
  • 600g mąki pszennej 
  • 25g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • jajko
  • 270ml mleka 
  • 50g masła roślinnego 
  • szczypta soli
karmelizowane truskawki:
  • 200g truskawek 
  • 50g masła
  • 80g cukru 
  • szczypta cynamonu 
 Przygotowanie:
  1. Robimy rozczyn- świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce cukru i mąki oraz parę łyżek ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
  2. Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
  3. Truskawki myjemy i obieramy. Kroimy na pół (ewentualnie giganty na cztery części). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż zbrązowieje. Wrzucamy truskawki i odrobinę cynamonu. Całość dokładnie ze sobą łączymy. 
  4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Pół nadzienia rozkładamy na pierwszą część ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Zostawiamy po 4cm wolnego miejsca z każdej strony. Tworzymy rulon, który dzielimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Podajemy obsypane cukrem pudrem.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają te bułeczki ;) i przeglądamy tą samą prasę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...