14 czerwca 2015

Kremowa tarta z mascarpone i truskawkami

Kochani, w ten weekend podjęłam się próby zrobienia tarty z kremem na bazie mascarpone i śmietany kremówki, której zazwyczaj unikam przy pieczeniu. Jednak, jak się okazało, warto ją włączyć do niektórych wypieków, ponieważ mimo wszystko nadaje ciastu lekkości i słodyczy.
Sądzę, że taka tarta sprawdzi się idealnie na gorące popołudnie- u nas z lemoniadą, ale czarna kawa również się sprawdzi :)

Składniki:
ciasto:

  • 160g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 30g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody
krem śmietankowy:
  • 200g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
ponadto:
  • 4 łyżki marmolady truskawkowej
  • świeże truskawki
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, aż się zarumieni ( jeśli popęka to nie będzie z tym problemu, ponieważ i tak całość zostanie pokryta kremem). Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia.
  2. Serek, śmietankę i jogurt łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. 
  3. Wystudzony spód smarujemy marmoladą, a następnie przekładamy krem śmietanowy. Na wierzchu układamy truskawki, które kroimy na cztery części. Przygotowaną tartę należy schłodzić około godziny w lodówce.

Smacznego :)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...