20 czerwca 2015

Pszenno-owsiane shortbread z migdałami

Najszybszą przekąską w pracy lub ogólnie w ciągu dnia są dla mnie ostatnio ciasteczka- koniecznie domowe. Jeśli w grę wchodzi mąka owsiana to momentalnie czuję, że chociaż zajadam się nimi w niemałych ilościach, to nie są one tak całkowicie niezdrowe ;) Do tego kawa lub ulubiona zielona herbata i już czuję się lepiej. Jak mogliście ostatnio zauważyć stempelki podbiły moje serce- świetna zabawa i ciekawy wygląd, a więc mogę okazać się również pomysłem na urodzinowy prezent. Skorzystacie?

Składniki:
  • 1i 1/3 szklanki mąki owsianej 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 120g roztopionego masła roślinnego 
  • 1/2 szklanki cukru do wypieków 
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny 
  • 1 szklanka drobno posiekanych migdałów
  • 2 żółtka
Przygotowanie:
  1.  Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Musi powstać zbita kula ciasta , więc jeśli ciasto będzie zbyt luźne, to należy dosypać mąki pszennej.
  2. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozgniatamy dłonią lub stempelkami. Należy pamiętać, żeby przed zrobieniem każdego stempla zanurzyć go w mące. 
  3. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Zajadamy po przestudzeniu. 

Smacznego :)





Przysmaki dla taty 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...