3 października 2014

Krem z żółtych pomidorów

Kochani, pierwszy miesiąc roku szkolnego za mną. Jest ciężko i ciągle coś się dzieje, ale chyba tak już musi być w klasie maturalnej. Po powrocie do domu najbardziej potrzebuję ciepłego posiłku, który mnie nasyci, a jego przygotowanie (lub podgrzanie) nie zajmie zbyt wiele czasu. Do tego typu dań zaliczyć mogę ulubione kremy! Póki co robiłam z pomidorów czerwonych. Teraz przyszedł czas na żółte, które chyba bardziej toleruję, ponieważ są dla mnie delikatniejsze. Mamy już końcówkę tych z prawdziwych upraw, więc korzystajmy ile tylko się da!

Składniki:
/5-6 porcji/

  • 1kg żółtych pomidorów
  • 3 marchewki 
  • na wywar: kawałek selera, pietruszka, por, cebula
  • bazylia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1.  Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnku i prużymy (delikatnie podlewamy wodą). Gotowe pomidory blendujemy.
  2. Gotujemy wywar warzywny z selera, pietruszki, pora i cebuli- warzywa mają być jedynie przykryte wodą. Kiedy wszystko zmięknie, wyjmujemy por i cebulę, a resztę blendujemy.Wywar przelewamy do pomidorów i całość jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 
  3. Gotowy krem podajemy z łyżką jogurtu/śmietany i listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!  :)




2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, u mnie w kuchni ostatnio królują zupy krem, wiec z pewnością wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...