Krem z żółtych pomidorów
Kochani, pierwszy miesiąc roku szkolnego za mną. Jest ciężko i ciągle coś się dzieje, ale chyba tak już musi być w klasie maturalnej. Po powrocie do domu najbardziej potrzebuję ciepłego posiłku, który mnie nasyci, a jego przygotowanie (lub podgrzanie) nie zajmie zbyt wiele czasu. Do tego typu dań zaliczyć mogę ulubione kremy! Póki co robiłam z pomidorów czerwonych. Teraz przyszedł czas na żółte, które chyba bardziej toleruję, ponieważ są dla mnie delikatniejsze. Mamy już końcówkę tych z prawdziwych upraw, więc korzystajmy ile tylko się da!
Składniki:
/5-6 porcji/
Składniki:
/5-6 porcji/
- 1kg żółtych pomidorów
- 3 marchewki
- na wywar: kawałek selera, pietruszka, por, cebula
- bazylia
- sól, pieprz
- Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnku i prużymy (delikatnie podlewamy wodą). Gotowe pomidory blendujemy.
- Gotujemy wywar warzywny z selera, pietruszki, pora i cebuli- warzywa mają być jedynie przykryte wodą. Kiedy wszystko zmięknie, wyjmujemy por i cebulę, a resztę blendujemy.Wywar przelewamy do pomidorów i całość jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
- Gotowy krem podajemy z łyżką jogurtu/śmietany i listkami świeżej bazylii.
Ciekawy przepis, u mnie w kuchni ostatnio królują zupy krem, wiec z pewnością wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńświetny krem!
OdpowiedzUsuń