30 października 2014

Tradycyjnie tarta

Kochani, mam w głowie mnóstwo pomysłów, ale brakuje mi czasu na ich realizację. Dodatkowo okazało się, że część moich przepisów zwyczajnie zaginęła. Nie mam pojęcia, jak to się mogło stać. Na szczęście nadchodzi weekend, więc można się zresetować, nabrać sił i troszkę pobuszować w kuchni. Oprócz słodkości pojawi się też coś wytrawnego- trzeba się rozwijać, jak twierdzi mój tata, więc postanowiłam pójść za jego radą. 
Chyba już się przyzwyczaiłam do obowiązków, które są na mnie nakładane i  nawet lepiej radzę sobie z organizacją! Rozpisywanie wszystkiego i tworzenie planu działania to istotna rzecz :)
W ciągu tych wolnych dni postaram się zrobić dla Was i dla samej siebie małe podsumowanie w związku z TRZECIMI URODZINAMI BLOGA!

Kolejny raz częstuje Was przepisem na tartę, ale jak kiedyś wspominałam, szukam IDEALNEGO przepisu na kruche ciasto. Te które Wam podaję są świetne, ale za każdym razem staram się stworzyć coś nowego i może wtedy spotkam swój ideał? Eksperymenty, eksperymenty, eksperymenty... Akurat z tego przepisu jestem bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz udało mi się przełożyć cały płat ciasta na wierzch tarty! To taki mój mały sukces :)

Składniki:
ciasto:

  • 120g mąki krupczatki
  • 120g mąki pszennej 
  • 130g masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki wody 
 jabłka:
  • 5 dużych jabłek 
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
 Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, które posypujemy cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy. 
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek i przykrywamy nadzienie. Z pozostałej masy wykrawamy dowolne wzorki i dekorujemy nimi boki tarty.
  4. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
  5. Upieczoną tartę lekko studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO :) 




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...