23 października 2014

Różane rogaliki drożdżowe

Kochani, znowu zostawiłam Was na parę dni, ale postanowiłam, że przestanę się usprawiedliwiać. Wspominałam przecież jak będzie.
Silny wiatr, deszcz, brak słońca- nie wiedziałam, że takie zmiany przyjdą do nas tak szybko. Chyba powoli trzeba się pożegnać z ramoneską, conversami, a powitać wszelkie płaszcze i szaliki- ta propozycja zupełnie do mnie nie przemawia, niestety. Budzenia się, kiedy za oknem panuje ciemność zdecydowanie nie jest niczym przyjemnym. Jednak, można sobie umilać takie poranki np. poprzez kubek gorącej herbaty i pożywne, (koniecznie) kolorowe śniadanie :) Do tego spotkania z przyjaciółmi, a w wolnym czasie pieczenie słodkości dla siebie i bliskich :) 



Składniki:
/inspiracja http://bayaderka.blogspot.com/

  • 400g mąki pszennej 
  • 100g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 90g jogurtu naturalnego 
  • 25g świeżych drożdży 
  • 3 żółtka
  • 50ml letniego mleka
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek wody różanej
Przygotowanie:
  1.  W garnuszku łączymy mleko z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy po łyżce cukru i mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy jogurt. Jeśli zaczyn zaczął reagować dokładamy go do utartych żółtek. Dosypujemy powoli mąkę i miksujemy, na niskich obrotach. Na sam koniec dolewamy wodę różaną. Kiedy cała mąką zostanie wsypana możemy wyłączyć mikser i wyrabiać ciasto za pomocą dłoni. Zajmie to około 5 minut. 
  3. Ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, a następnie owijamy garnek szczelnie ścierką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujmy i formujemy na kształt prostokąta. Z prostokąta wycinamy nożem trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy. Końce kierujemy do środka. Różki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy je około 15-20 minut, aż będą przyrumienione. Gotowe wyjmujemy do wystudzenia i podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Rogaliki uszczęśliwiają każdego, a pieczenie ich to czysta radość, są ideale do dzielenia się, do kawy i na małą przekąskę, uwielbiam ! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Nie sądziłam, że aż tak dobre będą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...