7 lipca 2014

Krem pomidorowy z nutą bazylii

Na dworze +30 stopni, więc domyślam się, że nikt nie ma ochoty stać przy garnkach i gotować wyrafinowane obiadki. W takie dni zadowalam się takimi schłodzonymi kremami. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej zjada. W takie dni z pewnością pojawi się u mnie jeszcze parę razy :)

Składniki:
wywar:
  • 3-4 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
+
  • 1,5-2 kg pomidorów  
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i  pieprz
Przygotowanie:
  1.  Umyte i odpowiednio obrobione składniki na wywar zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości w garnku.Po zagotowaniu można wyjąć wszystkie składniki i zostawić w wodzie jedynie marchewki.
  2. Pomidory (im więcej tym lepiej) należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i dusić na oliwie z oliwek (około 2-3 łyżek). Dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku i jeszcze dusić, aby trochę odparować wodę. 
  3. Przygotowane pomidory przelać do garnka. Dorzucamy świeżą bazylię i miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy po przestudzeniu z jogurtem/śmietaną.

Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. świetny przepis! uwielbiam takie zupy krem, także nie będę długo zwlekać z zrobieniem tego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, uwielbiam takie kremy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...