Kurczak marynowany w jogurcie i pesto + risotto z ziołami
Kochani, zdaję sobie sprawę z tego, iż potrawy mięsne występują u mnie BARDZO rzadko, ale zazwyczaj bardziej skupiam się na słodkich wypiekach, ewentualnie kremach warzywnych. Może z upływem czasu uda mi się to zmienić, zmobilizować i pokazać Wam nieco więcej.
Dzisiaj zdecydowałam się na kurczaka, który pod wpływem pieczenia delikatnie się rumieni, a całonocna marynata przeszywa go smakiem. Jeśli nie zrobicie marynaty dzień wcześniej, to nic strasznego się nie stanie- dwie godziny przed również wystarczą :) Postanowiłam przygotować do tego risotto, które świetnie się skomponowało z całym daniem. Wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko i wcale nie jest takie ciężkie, jak każdy podkreśla :)
Składniki:
kurczak:
Dzisiaj zdecydowałam się na kurczaka, który pod wpływem pieczenia delikatnie się rumieni, a całonocna marynata przeszywa go smakiem. Jeśli nie zrobicie marynaty dzień wcześniej, to nic strasznego się nie stanie- dwie godziny przed również wystarczą :) Postanowiłam przygotować do tego risotto, które świetnie się skomponowało z całym daniem. Wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko i wcale nie jest takie ciężkie, jak każdy podkreśla :)
Składniki:
kurczak:
- podudzia z kurczaka (8 sztuk)
- sól
- 300g jogurtu naturalnego
- domowe pesto ( ewentualnie można użyć tego ze słoiczka)
- 2 ząbki czosnku
- 250g ryżu risotto
- 15g masła
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 150ml białego wytrawnego wina
- 1l wywaru warzywnego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- 100g mrożonego groszku (rozmrożonego)
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Rozkładamy na desce i solimy z obu stron. W kubeczku łączymy jogurt z 4 łyżkami pesto, dodajemy posiekany czosnek. W misce układamy po dwa kawałki mięsa i każdą warstwę przekładamy naszą marynatą. Resztę wylewamy na wierzch, a następnie całość porządnie mieszamy, aby jogurt wszędzie powchodził. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc.
- Wyjmujemy zamarynowane podudzia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy mięso. Smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 15minut przed wyjęciem) można przykryć blachę folią aluminiową aby mięso było bardziej soczyste.
- Kiedy mięso się piecze przygotowujemy risotto. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy olej ryżowy, a następnie wysypujemy ryż i szybko mieszamy. Po około 3 minutach wlewamy wino. Gotujemy, aż niemal całe wyparuje.
- Do garnka wlewamy łyżkę wazową wywaru, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać ryż, gdyż łatwo może się przypalić. Łączny czas gotowania wynosi około 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
- Zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, szczypiorek, przeciśnięty czosnek oraz groszek. Całość porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Risotto podajemy razem z upieczonym kurczakiem.
Pysznie wygląda ;) Lubię takie przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuń