19 października 2014

Kurczak marynowany w jogurcie i pesto + risotto z ziołami

Kochani, zdaję sobie sprawę z tego, iż potrawy mięsne występują u mnie BARDZO rzadko, ale zazwyczaj bardziej skupiam się na słodkich wypiekach, ewentualnie kremach warzywnych. Może z upływem czasu uda mi się to zmienić, zmobilizować i pokazać Wam nieco więcej.
Dzisiaj zdecydowałam się na kurczaka, który pod wpływem pieczenia delikatnie się rumieni, a całonocna marynata przeszywa go smakiem. Jeśli nie zrobicie marynaty dzień wcześniej, to nic strasznego się nie stanie- dwie godziny przed również wystarczą :) Postanowiłam przygotować do tego risotto, które świetnie się skomponowało z całym daniem. Wbrew pozorom wykonuje się je bardzo szybko i wcale nie jest takie ciężkie, jak każdy podkreśla :)

 Składniki:
kurczak:
  • podudzia z kurczaka (8 sztuk)
  • sól
  • 300g jogurtu naturalnego 
  • domowe pesto ( ewentualnie można użyć tego ze słoiczka)
  • 2 ząbki czosnku 
risotto:
  •  250g ryżu risotto
  • 15g masła
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 1l wywaru warzywnego 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 100g mrożonego groszku (rozmrożonego)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
  1. Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i czyścimy. Rozkładamy na desce i solimy z obu stron. W kubeczku łączymy jogurt z 4 łyżkami pesto, dodajemy posiekany czosnek. W misce układamy po dwa kawałki mięsa i każdą warstwę przekładamy naszą marynatą. Resztę wylewamy na wierzch, a następnie całość porządnie mieszamy, aby jogurt wszędzie powchodził. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc. 
  2. Wyjmujemy zamarynowane podudzia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy mięso. Smarujemy marynatą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia (około 15minut przed wyjęciem) można przykryć blachę folią aluminiową aby mięso było bardziej soczyste.
  3. Kiedy mięso się piecze przygotowujemy risotto. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy olej ryżowy, a następnie wysypujemy ryż i szybko mieszamy. Po około 3 minutach wlewamy wino. Gotujemy, aż niemal całe wyparuje. 
  4. Do garnka wlewamy łyżkę wazową wywaru, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy cały płyn zostanie wchłonięty. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać ryż, gdyż łatwo może się przypalić. Łączny czas gotowania wynosi około 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję. 
  5. Zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny, szczypiorek, przeciśnięty czosnek oraz groszek. Całość porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Risotto podajemy razem z upieczonym kurczakiem. 

Smacznego :) 




 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...