Tarta jesienna
Kochani, obchodzimy dziś Dzień Edukacji Narodowej i oprócz dnia wolnego od zajęć szkolnych jest to również okazja do podziękowania tym, którzy nas kształcą i mają do nas tyle cierpliwości. Ja postanowiłam podziękować poprzez wręczenie takiego 'kwiatka'. Nie byłabym sobą, gdybym pojawiła się na dzisiejszych dodatkowych zajęciach bez czegoś własnego! Właściwie, to mogę się podzielić z Wami tym przepisem dzięki swojemu nauczycielowi, który przed skonsumowaniem wypieku uwiecznił go na zdjęciach. Jest to miła niespodzianka i duża pomoc :) Wierzę na słowo, że tarta wyszła smaczna i już podaję Wam przepis :)
Składniki:
ciasto:
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki
- 100g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka/wody
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 wiśniowa galaretka
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
- Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, które posypujemy cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy jabłka, a z pozostałej części ciasta wykrawamy dowolne wzorki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
- Upieczoną tartę lekko studzimy, a następnie za pomocą pędzelka nakładamy galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3h do lodówki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Cudowna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :>
UsuńWspaniały prezent, ja na Dzien Nauczyciela dostałam "tylko" kwiatki:P
OdpowiedzUsuńDziękuję, gest najważniejszy! :>
UsuńBardzo ładnie wygląda! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :> Z pewnością odwiedzę :>
UsuńHej wiesz moze gdzie w sieradzu mozna kupic czarny barwnik spozywczy?
OdpowiedzUsuńHm..nigdy nie szukałam, ale może sprawdź a Piotrze i Pawle i w Tesco..bardziej mogę polecić strony internetowe ;)
UsuńUroczo wygląda z tymi kółeczkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :>
Usuńprezentuje się genialnie! zapisuję ;)
OdpowiedzUsuń