14 października 2014

Tarta jesienna

Kochani, obchodzimy dziś Dzień Edukacji Narodowej i oprócz dnia wolnego od zajęć szkolnych jest to również okazja do podziękowania tym, którzy nas kształcą i mają do nas tyle cierpliwości. Ja postanowiłam podziękować poprzez wręczenie takiego 'kwiatka'. Nie byłabym sobą, gdybym pojawiła się na dzisiejszych dodatkowych zajęciach bez czegoś własnego! Właściwie, to mogę się podzielić z Wami tym przepisem dzięki swojemu nauczycielowi, który przed skonsumowaniem wypieku uwiecznił go na zdjęciach. Jest to miła niespodzianka i duża pomoc :) Wierzę na słowo, że tarta wyszła smaczna i już podaję Wam przepis :)

Składniki:
ciasto:

  • 300g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka/wody 
nadzienie:
  • 5 dużych jabłek 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1 wiśniowa galaretka 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
  2. Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, które posypujemy cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy. 
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy jabłka, a z pozostałej części ciasta wykrawamy dowolne wzorki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
  4. Upieczoną tartę lekko studzimy, a następnie za pomocą pędzelka nakładamy galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3h do lodówki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)




13 komentarzy:

  1. Wspaniały prezent, ja na Dzien Nauczyciela dostałam "tylko" kwiatki:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda! Pozdrawiam i zapraszam również do Naszego kulinarnego świata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :> Z pewnością odwiedzę :>

      Usuń
  3. Hej wiesz moze gdzie w sieradzu mozna kupic czarny barwnik spozywczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm..nigdy nie szukałam, ale może sprawdź a Piotrze i Pawle i w Tesco..bardziej mogę polecić strony internetowe ;)

      Usuń
  4. Uroczo wygląda z tymi kółeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się genialnie! zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...