14 września 2014

Płatki owsiane. Mąka pełnoziarnista. Owoce goji. Ciasteczka.

Kochani, zaczynamy nowy tydzień, a więc każdemu przyda się dużo energii :) 
Proponuję zdrową alternatywę dla codziennych, zwykłych przekąsek. Wykonanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a jak jeszcze zaangażujecie swoich bliskich, to już z pewnością będzie kwestia paru chwil :)
Owoce goji wykorzystywałam już wcześniej przy okazji swoich owsianek i nie tylko ( --> klik, klik, klik, klik), więc z pewnością tam znajdziecie notatkę o ich właściwościach. Mam nadzieję, że taka porcja ciasteczek starczy na 5 dni nauki/pracy, a co do soku, to muszę się pochwalić, że co 2 dni ląduje taki świeżutki w mojej lodówce :)

Składniki:
  • 80g miękkiego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru lub 3 łyżki miodu 
  • 1 jajko
  • 120g mąki pełnoziarnistej
  • 80g płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka sodki 
  • 6 łyżek namoczonych owoców goji 
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 1 kg jabłek 
  • 1kg marchewki 
  • 1 kg buraków 
  • 3 łodygi selera naciowego 
Przygotowanie ciasteczek:
  1. Płatki zalewamy delikatnie wodą i odstawiamy na chwilę. Podobnie postępujemy z owocami goji.
  2. Masło, cukier/miód i jajko łączymy ze sobą. Stopniowo dosypujemy mąkę i sodkę. Na koniec dołączamy płatki, goje i sezam. Całość porządnie ze sobą mieszamy.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta tworzymy kuleczki, które następnie delikatnie spłaszczamy. 
  4. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w nagrzanym piekarniku). Podajemy po ostudzeniu.
Przygotowanie soku:
  1. Wszystkie składniki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Następnie stopniowo przepuszczamy je przez sokowirówkę i gotowe!

Smacznego :)



Jagody goji - jedz to co najlepsze Szkolne śniadania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...