18 września 2014

Ciasto jogurtowe z węgierkami

Kochani, zbliża się weekend, więc mam dla Was inspirację na coś słodkiego. Wykonanie nie zajmie Wam wiele czasu -wystarczy mieć wszystkie produkty i chęć do działania. Dla mnie to sama przyjemność w jego robieniu (i jedzeniu :)). Przy takim cieście spokojnie zdążycie udać się na spacer i skorzystać z ostatnich promieni słońca. Jeśli lubicie mokre ciasta, zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście, do ciasta pasują wszystkie owoce i możecie wykorzystać np. morele, truskawki, wiśnie, jabłka.

Składniki:
  • 500g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki sodki
  • 370g jogurtu naturalnego 
  • 180g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i otarta z niej skórka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 700g owoców
Przygotowanie:
  1.  W misce łączymy jajko, olej, sok i skórkę z cytryny oraz olej.
  2. Stopniowo dodajemy jogurt i serek, a następnie przesiewamy mąkę z sodką i ponownie mieszamy. 
  3. Ciasto będzie gęste, ale dzięki temu owoce utrzymają się na górze. 
  4. Blachę smarujemy masłem/olejem i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy skórką do dołu obrane śliwki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160-180 stopniach przez 60 minut lub dłużej, do suchego patyczka. 
  5. Podajemy po ostudzeniu i obsypaniu cukrem pudrem. 

Smacznego :)

1.

2.

3.

4.



Śliwka - robaczywka!

4 komentarze:

  1. Super ciasto! Choć nie przepadam za surowymi śliwkami, to w ciastach je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cieście już są prawie uprażone, więc nie takie surowe, ale rozumiem o co chodzi :> Ja natomiast nie lubię śliwek suszonych..

      Usuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :) Ze śliwkami musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było! Ale z innymi owocami również się sprawdza :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...